...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Kawowa alternatywa

V60, chemex, aeropress, syphon – brzmi jak wyposażenie laboratorium. Tymczasem to wcale już nie takie nowe, ale dopiero zyskujące popularność w Polsce, akcesoria do zaparzania kawy. Potocznie nazywa się ją kawą „z przelewu” lub „dripem”.

     
 

Artykuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 


Kawiarnia Kofeina, Opole. W dobrych kawiarniach parzy się różnymi metodami alternatywnymi. Od lewej: V60, chemex, syphon

Anna Owczarek – jako szefowa EuroGastro, największych targów gastronomiczno-hotelarskich w Polsce, stworzyła sekcję z ofertę dostawców kawy oraz dodatków, sprzętu i akcesoriów do jej parzenia i serwowania. Od 2002 r. współorganizuje Mistrzostwa Polski Barista, Latte Art, Cup Tasters, Coffee in Good Spirits i Brewers Cup. W latach 2011-2012 współtworzyła projekt palarni kawy – Kofi Brand, której misją w Polsce jest przygotowywanie kawy według światowych standardów speciality coffee. Organizatorka warsztatów, wykładów, programów szkoleniowych (m.in. “cup a kofi”, “o co chodzi z flavour wheel’, “sukces kawiarni lifestyle’owych”). Autorka cyklu artykułów o wprowadzaniu kawy do cukierni. Członek Speciality Coffee Association of Europe. Posiada certyfikat SCAE barista i Cup Taster.

„Dripy” to niewielkie i proste w użyciu szklane, porcelanowe lub plastikowe urządzenia. Można je spotkać w dobrych kawiarniach i coraz częściej w domach. W odróżnieniu do popularnych ekspresów ciśnieniowych dripy zaparza się przelewowo, stąd nazwa „alternatywne metody zaparzania”, alternatywne do espresso. Natomiast podobnie jak w przypadku espresso, ważne przy tych metodach są ilość i gramatura kawy, ilość i temperatura wody, czas zaparzania i oczywiście jakość kawy. Choć urządzenia wyglądają niepozornie, zaparza się nimi na ogół kawy jednorodne najwyższej jakości (tzw. speciality). Metody te lepiej wydobywają wszelkie aromaty i charakterystyki smakowe oraz czystość smaku i słodycz kawy – dwa najważniejsze wyznaczniki kaw jakościowych. Jest to z pewnością najlepszy wybór dla tych, którzy piją czarną kawę.


Kawa zaparzona w urządzeniu clove, czyli tzw. skarpecie

Mistrzostwa w zaparzaniu Speciality Coffee

Dripy cieszą się dużym uznaniem branży zajmującej się produkcją kaw speciality, czyli kaw powstających z najwyższej jakości surowca, bez defektów, wypalanych tradycyjną metodą mistrzowską. Od trzech lat oddbywają się światowe mistrzostwa w zaparzaniu kawy tymi metodami. Organizuje je prestiżowa organizacja World Coffee Events, która powstała dzięki współpracy dwóch najważniejszych organizacji promujących kawy najwyższej jakości na świecie: Speciality Coffee Association of America oraz Speciality Coffee Association of Europe. Mistrzostwa składają się z dwóch rund. W pierwszej rundzie wszyscy zawodnicy zaparzają tę samą kawę, dostarczoną przez organizatora. Ich zadaniem jest zaparzyć i zaserwować trzy jednakowe kawy – po jednej dla każdego z sędziów. W tej konkurencji sędziowe oceniają wyłącznie jakość naparu, jego aromat, słodycz, czystość smaku, kwaskowatość, smak, cielistość, balans, posmak, jaki zostawia.


Kawa zaparzana w aeropressie. Na zdjęciu pierwszy z prawej zeszłoroczny Mistrz Polski Brewers Cup 2012

Nie wiedzą, jak napar został przygotowany oraz który zawodnik kawę zaparzał. W drugiej rundzie bierze udział sześciu najlepszych zawodników. Finaliści startują na kawach wybranych przez siebie. Zaparzają i serwują kawę na oczach sędziów, uzupełniając swój występ prezentacją na temat wybranej kawy i metody zaparzania. W Polsce również mamy swoich mistrzów. W 2011 r. został nim Tomasz Dziedzic z warszawskiej kawiarni Relaks, który zajął 5. miejsce na Mistrzostwach Świata. W 2012 r. mistrzostwo zdobył Marcin Wójciak z palarni Java Coffee Company, a w tym roku Leszek Jędrasik z Black & White Coffee. Leszek Jędrasik będzie tym samym reprezentował nasz kraj na Mistrzostwach Świata w Melbourne. Warto podkreślić, że zwycięzca startował na kawie z polskiej palarni kaw speciality, zatem sędziowie w Australii będą mieli okazję spróbować naszej rodzimej produkcji. Mistrzostwa organizuje Stowarzyszenie Speciality Coffee Association of Europe Polski Oddział.

Kawa niekomercyjna coraz bardziej popularna

Tegoroczne mistrzostwa odbyły się dzięki współpracy całego polskiego środowiska speciality coffee, które przy tej okazji zorganizowało również duże, bezpłatne warsztaty dla konsumentów popularyzujące dobrą kawę i najlepsze praktyki jej zaparzania. Wydarzenie odbyło się 27-28 kwietnia w warszawskim Klubie 1500 oraz palarni kawy Kofi Brand. Frekwencja potwierdziła, że zainteresowanie kawami niekomercyjnymi, produkowanymi w niszowych mikropalarniach rośnie i rynek ten będzie się rozwijał. Pomagają temu właśnie warsztaty, które pozwalają pokazać różnicę między kawami komercyjnymi i produkowanymi w lokalnych manufakturach.

Dzięki takim wydarzeniom konsumenci mają szansę przekonać się, że czarna kawa bez dodatków jest smaczna, a rozmaitość smaków i aromatów, które oferuje, nigdy się nie kończy.

autor: Anna Owczarek

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji