Do Wielkanocy jeszcze parę tygodni, ale już teraz można pomyśleć i przygotować coś specjalnego dla naszych klientów.
Proponuję drożdżowe koszyczki – ładnie przyrumienione, dobrze uformowane zawsze robią wrażenie. Można z nich stworzyć dekorację wypełnioną wielkanocnymi babeczkami czy ręcznie zdobionymi pisankami z masy cukrowej! Zapraszam na lekcję wyplatania apetycznych koszyczków.
RECEPTURA
Ciasto drożdżowe
25 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki letniej wody (szklanka 250 ml)
1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy
1 jajko
Mleko wymieszać z wodą. W małej miseczce umieścić pokruszone drożdże, dodać dwie łyżki wody wymieszanej z mlekiem i odstawić. Do misy miksera wlać mleko z wodą, wbić jajko, dodać cukier, sól i oliwę oraz szklankę mąki. Wyrabiać mieszadłem typu hak. Dodać drożdże i powoli dodać resztę mąki – ciągle wyrabiać do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto można wyrabiać również ręcznie.
Koszyczek
Do przygotowania koszyczka będą potrzebne
• ciasto drożdżowe
• 2 miski żaroodporne o średnicy ok. 20 cm
• nóż lub nożyk do pizzy
• folia aluminiowa
• wałek do ciasta
• papier do pieczenia
• rozbełtane jajko
• pędzelek
• wykałaczki
„Wyplatanie” koszyczka
Miskę owinąć folią aluminiową i odwrócić do góry nogami.
Ciasto podzielić w proporcjach trzy do jednego. Większą część rozwałkować na grubość ok. 1 cm; gdyby ciasto się kleiło, można podsypać mąką, ale nie należy użyć więcej niż pół szklanki mąki. Nożem pociąć na paski.
Paski układać na odwróconej misce i spłaszczyć na czubku miski innym naczyniem.
Kolejne paski wplatać poziomo w paski pionowe tak, jak wyplata się kosze wiklinowe: przeplatając raz pod, a raz nad pionowymi paskami.
Jeśli paski są za krótkie, żeby opleść cały koszyczek, należy łączyć je ze sobą tak, aby łączenie wypadło pod pionowymi paskami.
Tak upleciony koszyczek posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika ustawionego na 180°C na ok. 20-30 minut lub do zrumienienia.
Upieczony koszyczek odstawić do ostudzenia. Ponownie umieścić na jego czubku naczynie, które spłaszczy spód koszyczka. Po wystygnięciu wyjąć ze środka miskę i folię aluminiową.
Uchwyt i brzeg koszyczka
Ciasto rozwałkować i pociąć na długie paski. Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem koło o średnicy miski.
Następnie miskę pokryć folią aluminiową, z pasków zapleść warkocz i umieścić na misce.
Upleść drugi warkocz i umieścić go na narysowanym kole.
Przed włożeniem do piekarnika oba elementy posmarować rozbełtanym jajkiem.
Uchwyt i brzeg koszyka piec w piekarniku ustawionym na 180°C przez ok. 15-20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Uwaga! Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika jest miękkie i może się połamać, dlatego należy zostawić je do wystygnięcia i dopiero wtedy przystąpić do łączenia wszystkich elementów koszyczka.
Łączenie elementów
Za pomocą wykałaczek połączyć trzy części koszyczka w jedną całość. Wykałaczki wbić w dół brzegu, a następnie wystające części wbić w koszyczek. Wykałaczki należy umieścić również na końcach „rączki” koszyczka, a wystające części wbić w brzeg. Gotowe!
Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja
FOT. ANNA GROCHALSKA