"The Polish Table" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek znalazła się w ścisłym finale Gourmand World Cookbook Awards - najbardziej prestiżowego konkursu dla książek kulinarnych nazywanego również Kulinarnymi Oskarami.
Historia Polski opowiedziana na talerzu, czyli publikacja "The Polish Table" to bezpłatna publikacja dostępna w języku angielskim i hiszpańskim w formie ebooka. Partnerami projektu są: Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Hanami.
Książka autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek współfinansowana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar” znalazła się w ścisłym finale Gourmand World Cookbook Awards - najbardziej prestiżowego konkursu dla książek kulinarnych nazywanego również Kulinarnymi Oskarami. Zdobyła nagrody w dwóch kategoriach EMBASSIES (dyplomacja kulinarna) oraz FOOD TOURISM BOOKS. To, które dokładnie są to miejsca zostanie ogłoszone podczas uroczystej gali w Paryżu zaplanowanej na 5 czerwca 2021 roku. Wszystkie książki ze ścisłego finału mogą posługiwać się już tytułem "Best in the World".
Gourmand World Cookbook Awards, to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej organizowany od 1994 roku. Co roku w konkursie bierze udział kilkadziesiąt tysięcy książek z całego świata.
Książkę można pobrać na stronie fundacji Bunkatura.
The Polish Table - https://bunkatura.pl/the-polish-table
Mesa polaca - https://bunkatura.pl/mesa-polaca