Która marka oraz produkt okażą się najlepsze na polskim rynku? O tym przekonamy się już wkrótce! 29 kwietnia branżowi eksperci w ramach programu "Doceń polskie" przyznają specjalne certyfikaty, dzięki którym wyróżnieni zostaną najlepsi producenci. Wśród nich nie zabranie piekarni i cukierni.
Ogólnopolski program "Doceń polskie" ma na celu promocję rodzimych produktów spożywczych wysokiej jakości oraz pomoc tradycyjnemu przetwórstwu. Do udziału w plebiscycie firmy mogą zgłaszać różnego typu produkty. Loża Ekspertów oceni m.in. szeroką gamę chlebów, bułki, jak również słodkie wypieki - kołacze, serniki, makowce i kruche ciasteczka. O certyfikat starają się także cukierki, mąki oraz wafle zbożowe. Z każdym rokiem coraz więcej firm zabiega o udział w plebiscycie. Uzyskanie cetyfikatu to nie tylko honorowe wyróżnienie. To również cenne narzędzie promocyjne, które realnie przekłada się na zysk. Rośnie liczba konsumentów, którzy przywiązują bowiem wagę do etykiet, wybierając produkty wysokiej jakości.
W gronie firm, których wyroby zostaną ocenione przez Lożę Ekspertów znalazły się następujące firmy:
Piekarnia Ciastkarnia „Ziarenko” - Powrót do tradycji
HANKA-INVEST Sp. z o. o.
Piekarnia Galicyjska
MAJAMI Sp. z o.o.
Piekarnia-Cukiernia „u Brzęczka”
P.P.H.U. Młynex
Zakład Przetwórstwa Zbożowego „JAKPOL”
Piekarnia-Ciastkarnia „KAMPA”
Młyn Gliwice
Piekarnia Cukiernia AK Otrębusy
„Młynomag” Myszkowska, Rezanko, Stępień Sp. J.
„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Górnik” z Brzeszcz
Piekarnia Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” z Przygodzic
Piekarnia „Magdalenka”
Piekarnia Otłowiec
Młyn Staniszewski i Wspólnicy Spółka Jawna
Piekarnia Wilamowice Sp. z o. o
Piekarnia Ciastkarnia „KŁOS”
Bio-Piekarnia „W Grzybowej Arce”
„Słodka Cytrynka”
„SiejeJe”
Piekarnia Capri Spółka z o.o.
Selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Na czele loży oceniających pdoczas nabliższej certyfikacji stanie Mirek Drewniak. Wręczenie godeł promocyjnych odbędzie się w tym roku 29 kwietnia w Czeladzi w Hotelu Szafran.
Więcej informacji o programi "Doceń polskie": www.docenpolskie.pl oraz www.blog.docenpolskie.pl