Niewielka piekarnio-kawiarnia pojawiła się pod koniec 2015 r. w galerii handlowej Sopot Centrum. Klimatyczne miejsce wpisuje się w coraz popularniejszą koncepcję punktów, gdzie można nie tylko kupić świeże pieczywo, ale również usiąść i dobrze zjeść.
Podobne artykuły
Visual merchandasing – tego potrzebuje każda piekarnia!Czas – największy luksus współczesnościGofry na słodko i słono nie tylko z food truckaZa sukcesem nowego projektu stoją młodzi menedżerowie, Marta Kuczyńska, Karol Markowski oraz Tomasz Groth przy wsparciu znanego gdańskiego rzemieślnika.
La Bagatela specjalizuje się w wyrobach kuchni francuskiej, a więc znajdziemy tu croissanty, bagietki, ale nie tylko. Lokal ma dość bogatą ofertę śniadaniową, lunchową i obiadową. Możemy więc spróbować prawdziwych tostów francuskich (słodkich i wytrawnych), sałatek, np. z wołowiną marynowaną w sosie śliwkowym, aromatycznej zupy cebulowej zapiekanej z serem, podawanej w chlebie albo kanapek na bazie bagietek, z ciekawymi dodatkami (rilletes z piklami i rukolą, kaczką z mango i kiełkami). Twórcą owych pyszności jest szef kuchni Tomasz Groth.
Największe atuty La Bagateli to świeżość, oryginalne francuskie receptury i wysoka jakość produktów. Pieczywo przygotowywane jest na miejscu, ze świeżego ciasta, wypiekane kilka razy dziennie, więc o każdej porze dnia można dostać jeszcze ciepłe i chrupiące, stąd też niezwykły aromat unoszący się tuż po wejściu do restauracyjki. O to, by było jak w kraju nad Loarą, dba francuski piekarz Christophe Padique. To spod jego rąk wychodzą chrupiące bagietki nie tylko w wersji klasycznej, z mąki pszennej, ale również orkiszowej, pełnoziarnistej, z suszonymi pomidorami, oliwkami czy orzechami. Są też słodkości. Bajecznie kolorowe makaroniki oraz zaskakujące fakturą i bogactwem smaku ciasta: malinowy biszkopt z musem z białej czekolady i pistacji z niespodzianką w środku albo z musem z marakui i jagodami.
W lokalu zadbano nie tylko o ergonomię, o jasny podział strefy konsumpcji i sprzedaży, ale też o ciekawy wystrój – nowoczesny, a jednocześnie ciepły. We wnętrzu dominuje jasny brąz drewnianych mebli i witryn, biel cegieł i surowy beton ścian, z akcentem biało-niebieskiego ubioru pracowników i takich samych poduszek w strefie dla konsumentów. Panuje minimalizm (nie dotyczy asortymentu!) i dobre oświetlenie (LAKO), które jeszcze lepiej eksponuje świeże wyroby. Proste funkcjonalne wyposażenie to zasługa firmy ES SYSTEM K. Producent mebli chłodniczych wyposażył lokal w najnowszą linię sprzedażową Phoenix, która ma charakterystyczny promień gięcia szyby, dzięki czemu wyroby są dobrze widoczne dla klientów.
La Bagatela zaprzecza wszystkiemu, co kojarzy się z jedzeniem „na szybko”, jakie serwowano dotychczas na dworcach. Nie znajdziemy tu ociekających tłuszczem hamburgerów, nie pierwszej świeżości frytek czy pieczywa z odpieku. Na szczęście.