autor: Tomasz Szypuła – aktualny mistrz Polski w lodziarstwie, właściciel lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie, technolog i pasjonat lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl
RECEPTURA
Lody czekoladowe infuzjowane kawą z dodatkiem korzennego krupniku
(przepis na 1 kg lodów)
Składniki
0,15 kg czekolady mlecznej Ariba MM
0,04 kg Krupniku korzennego 38%
0,035 kg bazy 50 mlecznej
0,035 kg mleka odtłuszczonego w proszki
0,04 kg cukru kryształu
0,7 kg mleka 3,2%
0,02 kg rozkruszone ziarna kawy
0,07 kg kandyzowanego imbiru
Mleko zagotować i zalać rozkruszone ziarna kawy, przykryć i pozostawić na 30 minut. Suche składniki odważyć i dobrze wymieszać. Po 30 minutach przelać mleko (przez sitko) do suchych składników i spasteryzować.
Po pasteryzacji dodać odważoną czekoladę oraz połowę alkoholu i zmiksować. Masę schłodzić, a następnie frezować do odpowiedniej konsystencji, dodając porcjami pozostałą ilość alkoholu. Wariegować kandyzowanym imbirem.
Tomasz Szypuła – aktualny mistrz Polski w lodziarstwie, właściciel lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie, technolog i pasjonat lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl. Rzemiosła uczył się od swojego taty Stanisława Szypuły, który od 1974 r. prowadzi wytwórnię lodów w Baborowie i lodziarnię „Miś” w Raciborzu.