W najnowszym MB: piękne rzeźby z cukru i jeszcze piękniejsze dekoratorki, czyli Polskie Złotka z Luksemburga! 10 lat polskich startów w mistrzostwach świata (2008-2018). Living coral i hot trendy w cukiernictwie 2019. Rzemiosło piekarskie w obliczu wyzwań konsumentów, rynku i rosnącej globalizacji.
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyPiękno tkwi w szczegółach – wystarczy spojrzeć na prace Ewy Drzewickiej, Renaty Martyny i Angeliki Chwyć, które 26 listopada 2018 r. zdobyły złote medale w Luksemburgu. Te słodkie rzeźby można podziwiać także w najnowszym wydaniu „Mistrza Branży” – przyjrzeć im się z bliska, odgadnąć, kim inspirowała się Angelika Chwyć, modelując kobiece figurki; co pozwoliło Ewie Drzewickiej wiernie odwzorować białego tygryska, a dzięki czemu Renata Martyna uzyskała niesamowity efekt ruchu, lekkości i przepychu u tańczącego Indianina. Dziewczyny, bez wyjątku, przyznały, że udział w konkursach branżowych jest najlepszym bodźcem do rozwoju. I ćwiczenia w sobie mistrza!
A mistrzów ci u nas nie brakuje! Pod wpływem sukcesów polskich dekoratorek i występu rodzimego teamu w składzie Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa i Damian Wiśniewski na Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019 w Lyonie przygotowaliśmy niecodzienne kalendarium. W krótkiej formie zestawiliśmy aktywność naszych cukierników, piekarzy i lodziarzy w zagranicznych konkursach z ostatnich 10 lat. Przy okazji warto zobaczyć, którzy polscy mistrzowie mają w sobie duszę wojownika! Miło wspomnieć, że gros tych osób można spotkać na łamach „Mistrza Branży”, szczególnie częstym gościem jest wicemistrz świata w piekarstwie z 2009 r. Wiesław Kucia, wielokrotny reprezentant Polski.
Wiesław Kucia, rywalizując z artystami rzemiosła piekarskiego z całego świata, przesiąkał najlepszymi wzorami piękna, więc trudno się dziwić jego od lat powtarzanej dewizie, że piękno zawsze jest atrakcyjne, napędza rozwój rzemiosła, stanowi o jego sile i atrakcyjności. To artystyczna strona wypieków (w formie i ozdobie) przyciąga klientów i kolejne pokolenia młodych adeptów sztuki. To piękno w dużej mierze zależy od odpowiedniej technologii produkcji. Dlatego z tym większą satysfakcją miło nam zainaugurować nowy cykl artykułów o dekorowaniu wyrobów piekarskich.
Bez dwóch zdań, prawdziwy dekoracyjny raj panuje w cukiernictwie. Mało że w cukiernictwie ciągle powstają nowe techniki ozdabiania, to w ślad za nimi podąża rynek gotowych, ciekawych i dopracowanych w szczegółach ozdób dla cukierników i dekoratorów. O tym, jakimi "gotowcami", dopasowanymi do różnych stylów w tortach i ciastach, można się posłużyć w codziennej pracy, sprawdziła i oceniła fachowym okiem zaprzyjaźniona dekoratorka, Sylwia Szajter-Ziółek, właścicielka Pracowni Tortów Słodkie Marzenie.
Kanony piękna zmieniają się pod wpływem mód i pojawiających się trendów. Dlatego tradycyjnie, na początku roku, przyjrzeliśmy się, co będzie modne, a co stanie się ważnym kierunkiem zmian w piekarstwie i cukiernictwie w 2019 r. i w najbliższej przyszłości. Czy wszystko przypadnie Wam do gustu? Czy zgodzicie się ze spostrzeżeniami zaproszonych ekspertów? Oceńcie, proszę, sami.
Choć rzemiosło jest naszym oczkiem w głowie, a wśród konsumentów rośnie apetyt na produkty rzemieślnicze, to przeciwnym i równie silnym trendem jest globalizacja piekarstwa. W ostatnich latach w Polsce pojawiły się piekarnie o bardzo dużej zdolności produkcyjnej, a wiele istniejących od dawna firm (mających rzemieślnicze korzenie) przeobraziło lub przeobraża się w piekarnie o wielkiej skali produkcyjnej. Co napędza ich rozwój, jakie przedsiębiorstwa piekarskie o zasięgu globalnym działają na terenie Polski, jakie polskie firmy urastają do rangi potentatów - o tym szczegółowo pisze dr inż. Henryk Piesiewicz w tekście "Globalizacja piekarstwa - czy dotyczy również Polski?". Nasz autor dotarł również do polskiego potentata pieczywa mrożonego - firmy NOWEL, gdzie miał okazję przeprowadzić rozmowę z wiceprezesem zarządu Michałem Zajezierskim. Koniecznie przeczytajcie!
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie poruszyli tematów związanych z ekologią i ideą zero waste. Dziś ważna jest nie tylko produkcja żywności bezpiecznej dla zdrowia konsumentów, ale produkcja z poszanowaniem środowiska naturalnego - zero waste (bez marnowania żywności i wytwarzania zbędnych śmieci, jak opakowania z tworzyw sztucznych). W tym wydaniu przybliżamy Wam nową akcję społeczno-edukacyjną - Kwadrans dla Ziemi - zainicjowaną przez zaprzyjaźnione czasopismo "Hipoalergiczni", która może na stałe zmienić świadomość konsumentów i producentów żywności zgodnie z zasadami zero waste.
Przekonujemy również, że edukacja konsumenta zaczyna się już w miejscu sprzedaży. W rankingach marnowania żywności pieczywo od lat zajmuje niechlubne pierwsze miejsce, dlatego nasza autorka Helena Chmielewska pokazuje, jak w piekarniach fajnymi sposobami uczyć konsumentów idei zero waste w praktyce. Warto przeczytać i już dziś przygotować się do kolejnej rewolucyjnej i koniecznej zmiany.
Pięknej i pożytecznej lektury!
Pełny numer dostępny w prenumeracie >>
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
ZŁOTKA polskiej kadry kulinarnej 2018 – Angelika Chwyć, Ewa Drzewicka i Renata Martyna
Kalendarium polskich startów w zagranicznych mistrzostwach 2008-2018
Polski potentat pieczywa mrożonego o rzemieślniczych genach– rozmowa z Michałem Zajezierskim, wiceprezesem zarządu firmy Nowel
Raport Mistrza Branży
Globalizacja piekarstwa – czy dotyczy również Polski?
Nie lada Czekolada: Cudze chwalicie, swego nie zjadacie – czekolada bean-to-bar, cz.III
Mistrz edukacji
Jak uczyć przyszłych cukierników w szkole wyższej?
Biblioteka Mistrza Branży
Mistrz zarządzania
Czy podwyżki cen pieczywa w 2019 r. są konieczne?
Recepta na sukces w biznesie
Mistrz produkcji
Egzotyka dla zdrowia, artyzm dla smaku – trendy w cukiernictwie 2019
Rzemiosło 2.0, tradycja i eksperymenty – piekarskie trendy 2019
Formy i zestawy form wypiekowych
Dekoracyjne „gotowce” na start
Więcej piękna w pieczywie
Syrop klonowy – idealny substytut cukru?
Inteligentne procesy: tak mniejsze zakłady piekarskie i cukiernicze wdrażają cyfryzację
Wiśniowo-cytrynowa tarta z białym brownie (receptura)
Mistrz sprzedaży
Kwadrans dla Ziemi
Zero waste – lekcja szacunku do pieczywa w piekarni
E w żywności słabo kontrolowane i nadmiernie spożywane
Flash News
Pełny numer dostępny w prenumeracie >>
Zobacz online Katalog reklam lub pobierz jego AKTUALNY PDF>>