...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Małe, słodkie przyjemności z Grenoble

Słodkie przekąski umilą każdą przerwę w pracy i wcale nie muszą być niezdrowe, o czym przekonuje nas francuski cukiernik Thierry Court z Grenoble, właściciel oryginalnego konceptu cukierniczego.

Thierry Court, francuski cukiernik – rzemieślnik, zwycięzca znanego kulinarnego programu Le meilleur Pâtissier - les professionnels z 2017 roku, specjalizuje się w produkcji zdrowych, skłodkich przekąsek. Jego manufaktura i sklep noszą uroczą nazwę „Les Petits Bonheurs”, czyli „Małe szczęścia” lub „Małe  przyjemności”.  Inspiruje się - jak podkreśla - znanymi fabrycznymi słodyczami, ale produkuje je ze zdecydowanie lepszym składem. Trzyma się kilku zasad, które czynią jego produkty dobrymi jakościowo: mniej cukru, więcej świeżych owoców, zero oleju palmowego, różnorodne przyprawy, wegańskie zagęstniki, aromaty i barwniki wyłącznie naturalne oraz czekolada z upraw odpowiedzialnych ekologicznie (kupuje ją m.in. od francusko – kameruńskiego chocolatier Sergesa Ngassa). Wysoka jakość produktów oraz docenienie jego pracy przez jury wspomnianego konkursu otworzyło mu drogę do prestiżowych adresów. Są to domy towarowe: Galeries Lafayette, Printemps, La Grande Épicerie oraz luksusowe hotele. Jednak główną siedzibę jego cukiernia ma w Grenoble. Działa tam od 2016 roku. Sprzedaż idzie tak dobrze, że aktualnie cukiernik jest w trakcie budowy nowej, dużej pracowni (500 metrów kwadratowych) w miasteczku Apprieu, oddalonym kilka kilometrów od Grenoble. Siedzibę zmieni także sklep w stolicy Alp. Otwarcie nowych inwestycji jest przewidywane na wrzesień 2023 roku.

 


 Marka nadal rzemieślnicza


Pomimo powiększania działalności Thierry Court zapewnia, że jego marka „Les Petits Bonheurs” pozostanie marką rzemieślniczą, gdzie ważna jest praca ręczna i przekazywanie wiedzy z pokolenia na pokolenie. Taki duch będzie priorytetem, nie mechanizacja pracy – dodaje cukiernik. Dzięki większej produkcji chce dotrzeć do nowych konsumentów w sklepach rozlokowanych na dworcach, w kinach, w parkach rozrywki. Co oferują jego „Les Petits Bonheurs”? Na przykład herbatniki o trochę zadziwiającej nazwie „Ptits Cancres” („Małe nieuki”), ale to zapewne wyraz poczucia humoru i dystansu przedsiębiorcy do rzeczywistości. Takie ciasteczko to sposobność do zrobienia sobie przerwy i krótkiego poleniuchowania, chwilowego oderwania się od pracy. W jego sklepie można także kupić zdrowe żelki z 25 % zawartością owoców bez zwierzęcej żelatyny, urocze figurki okolicznościowe z czekolady, draże owocowe, batoniki. Thierry Court tłumaczy, że życie postrzega jako sposobność do robienia sobie małych przyjemności, które należy umieć doceniać. Ma nadzieję, że dzięki swoim umiejętnościom daje trochę szczęścia wszystkim smakoszom, małym i dużym.

 



K.Sz.

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji