...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Manufaktura Doti oblewa wszystko

Przed Światowym Dniem Czekolady (12 kwietnia) PAP podał za „USA Today”, że od początku bieżącego roku cena tego surowca wzrosła o 130% (r/r o ponad 300%). A jak wiadomo, rynek czekolady ma swój początek na plantacji kakaowca. Przekaz z giełdy kakao jest krótki – tak źle nie było od 60 lat!

Skończyły się smakowite „polowania na czekoladowe jajka” – nieodzowny element francuskiej Wielkanocy. Mistrzowie czekoladnictwa starali się dorównać kreatorom mody i pokazali wymyślne cacka. Następne wielkanocne celebrowanie i raczenie się czekoladowymi przysmakami już nie będzie tak bogate, a to za sprawą cen kakao bijących historyczne rekordy. 

Nadchodzący Światowy Dzień Czekolady 12 kwietnia może być mniej słodki właśnie z powodu drastycznej podwyżki kosztów. Dla polskich fabryk słodkości, dla manufaktur czekoladowa perspektywa to czas wzmożonej kreatywności.
Pani Weronika Kazimierczak, współwłaścicielka Manufaktury Doti, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”:
- „Cieszymy się na to nasze święto. Ale Światowy Dzień Czekolady obchodzimy i celebrujemy już nie tak hucznie jak poprzednio, gdyż dla nas dużym wyzwaniem są rosnące ceny ziarna kakao. Mierzymy się z gwałtownymi wzrostami notowań na giełdzie, osiągającymi rekordowe wartości. Mimo trudności na rynku skupiamy się nad kwestią handlu i eksportu oraz upatrujemy niszy rynkowej, która będzie dla nas najlepszym kierunkiem. W samym 2024 roku wzięliśmy udział już w dwóch imprezach międzynarodowych: targach ISM w Kolonii oraz IFE w Londynie. Targi, w których wzięliśmy udział, dały nam możliwość spotkania się z naszymi obecnymi klientami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych za granicą. Mimo świadomości drastycznego wzrostu cen kakao, rynek jest wciąż otwarty na produkty czekoladowe. Sam udział w międzynarodowych imprezach pozwolił nam lepiej zrozumieć potrzeby rynku i dostosować naszą ofertę do oczekiwań klientów. Cieszy fakt, że w tym bardzo międzynarodowym towarzystwie nasza oferta polskiego, rodzinnego producenta była wyraźnie widoczna i doceniona. Uczestnictwa w targach stanowią dla naszej firmy idealną platformę do promocji polskiej, rodzinnej marki i eksportu polskiego produktu na rynki zagraniczne”.

 


Polski eksport wart 2,4 mld USD
Tu warto zauważyć, że Polska jest znaczącym eksporterem czekolady i zajmuje 3 miejsce (analizy Nielsena z 2022 roku) w światowym handlu tym przysmakiem. Dlatego tak ważna jest obecność polskich czekoladników na międzynarodowych spotkaniach branżowych. I zawsze przedstawione tam osiągnięcia wzornictwa zachwycają. Dlatego coraz mocniej w środowisku branżowym zwraca się uwagę na opakowanie, które musi być tak dobre, jak jego zawartość.

- „Ważnym kierunkiem naszych działań – dodaje Pani Weronika Kazimierczak - jest sposób prezentacji czekoladowych wyrobów, stąd sprawy wzornictwa otaczamy należytą troską. Torebka pralinek może być wykwintnym prezentem dzięki ponadczasowej elegancji.
Z ofertą upominków firmowych staramy się dotrzeć do odbiorów biznesowych. Nasze czekoladki są wyjątkowym upominkiem dla kontrahentów i współpracowników - pozostają na długo w pamięci obdarowanych. Wspieramy firmy przez dawanie narzędzi wzmacniających więzi i dobre emocje.

Stali klienci znają nasze umiejętności oblewania czekoladą nie tylko owoców i orzechów, ale prawie wszystkiego, co nadaje się do zjedzenia – od ziarenek pieprzu, kawy aż po skórki pomarańczy. Tworzymy kreacje na zawołanie”.

 



Czekoladowy zdrój
Giełda kakao i jej pełne grozy notowania – daleko, a gminna fontanna czekoladowa może być blisko. Niebawem, bo 14 kwietnia w gminie Michałowo (powiat pińczowski), w muszli koncertowej wytryśnie niezwykłe źródełko, popłyną słodkie kaskady i każdy obecny na Gminnym Święcie Folkloru będzie mógł bezpłatnie zanurzyć wafelki lub gofry w czekoladzie oraz nasycić się zapachem pokarmu Majów i Azteków.

Przedświąteczne refleksje wypada zakończyć zawołaniem – Niech czekoladoholicy nie tracą nadziei. Jak już waga tabliczki będzie liczona w jubilerskich uncjach, to dla pocieszenia pozostaje wizyta w muzeum czekolady. Taka oświatowa placówka (piąta w Polsce) powstaje właśnie na warszawskim Kamionku.

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji