autor: KOMPLET Polska
RECEPTURA na 12 sztuk
Ciasto kruche graham
500 g KOMPLET Ciastka Kruche 50
600 g margaryny 70%
500 g mąki pszennej, typ 1850
------------------
1.600 g
Blat migdałowy, 40x60 cm
750 g KOMPLET Gourmet Migdałowe
300 g jaj
300 g oleju roślinnego
150 g wody
----------------
1.500 g
Warstwa powideł
800 g powideł śliwkowych
Ciasto karbowane
250 g KOMPLET Ciastka Kruche 50
250 g margaryny 70%
250 g mąki pszennej, typ 550
------------------
750 g
Glazura do wypełnień
1200 g KOMPLET Kiddy Weiss
-------------------------------------------
5.850 g łączna ilość
Wykonanie
Składniki połączyć i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego. Następnie rozwałkować na blat 46x60 cm.
Upiec na blady kolor.
temperatura pieczenia: 200°C
czas pieczenie: około 15 minut
Wszystkie składniki blatu migdałowego połączyć i wyrobić na średnim biegu miksera za pomocą płaskiego mieszadła. Gotowe ciasto rozsmarować na papier do wypieku i upiec.
czas ubijania: 4 minuty
temperatura pieczenia: 200°C
czas pieczenia: 8 minut
500 g powideł śliwkowych rozsmarować pomiędzy blatem kruchym i migdałowym. Pozostałe 300 g rozsmarować na wierzch blatu migdałowego.
Ciasto schłodzić.
Margarynę napowietrzyć z KOMPLET Ciastka Kruche 50, pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną. Gotowe ciasto wyszprycować na wierzch mazurka w postaci karbowanego obrzeża. Upiec.
temperatura pieczenia: 210°C
czas pieczenia: około 15 minut
Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki według zaznaczonego obrzeża kruchego.
Dla lepszego efektu boki i wzór karbowany można posmarować gorącym syropem skrobiowym.
KOMPLET Kiddy Weiss podgrzać i wypełnić mazurki. Dekorować elementami cukrowymi.