...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

MiniRogal świętomarciński

Prawdopodobnie za dwa lata rogal świętomarciński będzie mniejszy, a tym samym tańszy. Skąd pomysł, żeby zmieniać wielowiekową tradycję?

 

Recepta na rogala świętomarcińskiego jest strzeżona jak oka w głowie przez UE, bowiem od 2008 r. te wielkopolski przysmak znalazł się na liście produktów chronionych. Prawna ochrona obejmuje nazwę, recepturę, wygląd i miejsce wypieku.

Na pomysł odchudzenia rogala wpadł poznański Cech Cukierników i Piekarzy. Według producentów ten regionalny wypiek jest za drogi, a społeczeństwo ubożeje. Za jedną sztukę trzeba zapłacić 9-10 zł. Zmniejszając gramaturę o 50 g, cena może spaść o 3-4 zł. Oczywiście, są obawy, że "majstrowanie" przy rogalu może odbić się na smaku. Swoje obawy wyraził Stanisław Butka w dzienniku "Metro": - Boję się, że (rogal) może być mniej smaczny: trzeba go będzie krócej trzymać w piecu, będzie mniej nadzienia.

Wniosek o zmianę specyfikacji jeszcze nie dotarł do Ministerstwa Rolnictwa, a dokładnie do wydziału oznaczeń geograficznych. Jednak - jak zapewnia Magdalena Głodek - jeżeli wniosek będzie przekonujący, że proponowana "kuracja odchudzająca" nie wpłynie istotnie na jakość i smak rogala, to jest szansa, że urzędnicy europejscy zaakceptują zmiany.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji