Piekarze, którzy odnieśli sukces, wiedzą, co przyciąga klientów do ich sklepów: mała, subtelna różnica. Klienci uwielbiają wyjątkowość i poszukują czegoś niepowtarzalnego. I dlatego firma FRITSCH stworzyła system CTR - uniwersalną i ekonomicznie wydajną linię produkcyjną dla wszystkich produktów zwijanych.
Podobne artykuły
Automatyzacja transportu koszyTradycyjna piekarnia rzemieślnicza a automatyzacjaChroń siebie i pracowników piekarni – automatyzuj produkcjęCTR - różnorodność i elastyczność
CTR stanowi idealny początek procesu automatyzacji, gdyż system oparty jest na modułach i może być rozbudowywany wraz ze wzrostem potrzeb przedsiębiorstwa. Dzięki licznym wyspecjalizowanym urządzeniom dodatkowym, które mogą być w prosty sposób integrowane z systemem (takich jak: głowica kalibracyjna, nadziewarka, posypywacz czy różnorakie zwijarki), CTR oferuje wszechstronne zastosowania. To dobre rozwiązanie dla zakładów, które zamierzają produkować wypieki zwijane ze wstęgi ciasta, jak np. croissanty, słone paluchy, rożki, bagietki, bułki bagietkowe. Nadziewane i nienadziewane. Wydajność maszyny również może budzić szacunek: wydajność systemu CTR wynosi do 7200 sztuk wypieków na godzinę. Tak szybko i w prosty sposób można wytworzyć większe partie.
Delikatne i precyzyjne wycinanie
System CTR nie wycina form do wypieku za pomocą wałków, lecz wykrawa je ze wstęgi ciasta. W ten sposób możliwe jest osiągnięcie niemal każdego, dowolnego kształtu. System CTR oszczędza ciasto jak żaden inny, gdyż przygotowane do wypieku formy są w procesie wykrawania równocześnie prawidłowo pozycjonowane na taśmie transportowej (a więc są tylko jeden raz obrabiane). Zostaje zachowana najwyższej jakości tekstura ciasta. Kształty są wykrawane precyzyjnie i praktycznie pozbawione naprężeń. Tym samym spełnione zostają dwa istotne wymagania w stosunku do wypieków klasy „Premium”. W panelu sterowania systemu CTR można zapisać 100 kompletnych programów, co skraca czas przejścia z produkcji jednego typu wypieku do drugiego, jak również gwarantuje niezmienną powtarzalność każdego programu.
Zwijarka CSV – różnorodne sposoby zwijania ciasta
Najnowszy produkt firmy FRITSCH – zwijarka próżniowa CSV – umożliwia zwijanie ciasta w najróżniejszy sposób, zarówno produktów nienadziewanych, jak i nadziewanych. Przygotowane formy przytrzymywane są próżniowo od spodu, co jest metodą o wysokim stopniu dokładności, gwarantującą każdorazowo precyzyjne zwinięcie.
Zmiana produktu przebiega szybko i prosto dzięki urządzeniom szybkomocującym i centralnej jednostce sterującej.
Niezależnie od rodzaju powierzchni ciasta i nadzienia przygotowywane produkty są precyzyjnie zwijane. Wszystkie zwijane, nienadziewane i nadziewane produkty z ciasta francuskiego, półfrancuskiego oraz ciasta drożdżowego są bez problemu obrabiane przez zwijarkę CSV. Należą do nich: mikro-, małe, średnie i duże croissanty, nadziewane słodkim lub pikantnym nadzieniem, cornetti, hiszpańskie rożki, rogaliki drożdżowe, rogaliki z Bambergu, szwajcarskie rogaliki, zaginane croissanty, paluchy, słone paluchy i paluchy z ziarnami.
Zapraszamy na targi Polagra-Tech w dniach 28.09-02.10.2014, pawilon nr 5, stoisko 45