Śląski cukiernik, prezes katowickiej Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości oraz profesor w jednej osobie – Jan Klimek – na okładce najnowszego wydania „Mistrza Branży” to znak, że już szykujemy się do SweetTARGów. Ale to nie jedyna niespodzianka, którą przygotowaliśmy dla naszych Czytelników.
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyW tym wydaniu zaczynamy od spraw bardzo ważnych. Na początku stycznia w mediach rozeszła się informacja, że w 2014 r. zniknie 250-300 piekarni w Polsce. Co jest tego przyczyną? Spadek spożycia pieczywa, pada odpowiedź. Ale to jest tylko efekt zmian zachodzących we współczesnym świecie. Jak w nowej rzeczywistości znajdują się rzemieślnicy i jak reagują na kryzys? – pewnie każdy doskonale wie, choćby z własnego doświadczenia, a jednak czasem warto spojrzeć na własną branżę i na siebie samego z szerszej perspektywy. Takie spojrzenie proponuje prof. Jan Klimek w ciekawej i rozbudowanej analizie, w której wychodzi od globalnych trendów, obejmujących zmiany zachowań społecznych i zmiany w strukturze handlu, a kończy na… O tym warto przeczytać w najnowszej rozmowie Mistrza Branży.
Ciekawym zagadnieniem są zmiany w decyzjach zakupowych konsumentów, na które wpływ miały afery w branży spożywczej. To nie cena ani marka czynią cuda, tylko jakość – przekonywali uczestnicy lutowej debaty pt. „Jakość żywności gwarantowana systemami QAFP i QMP”. Wśród uczestników (głównie branży mięsnej) pojawił się Maciej Mielczarski, były przewodniczący Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa, a obecnie doradca prezesa SRP Stanisława Butki w zakresie systemu jakości QAFP. Wiadomo, że w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi czeka na akceptację zeszyt branżowy dla pieczywa, opracowany w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Jakie pieczywo ma objąć system jakości i jakie warunki będzie musiało spełniać, specjalnie dla "Mistrza Branży" odpowiada Maciej Mielczarski.
Po rewelacyjnym występie Oli Sowy, Mariusza Buritty, Macieja Pięty i Michała Doroszkiewicza pod wodzą Pawła Małeckiego w Lodziarskim Pucharze Świata w Rimini, czas na kolejne emocje. Tym razem w połowie marca na Tajwanie odbędą się Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników, w których wystartuje 22-letni Michał Kumur, podopieczny mistrzów szkolących z Akademii Mistrza. Sprawdziliśmy, jak wyglądały przygotowania, jakie warunki postawił Mieczysław Chojnowski, który podjął się nowego zadania, a także dlaczego Stefan Okuła szkoli się razem z Michałem. Zahaczyliśmy też o problem szkolnictwa, cukierniczy wyścig zbrojeń w mistrzostwach uczniów i ciekawy pomysł Jacka Zięby…
I jeszcze wspomniana niespodzianka, którą zostawiliśmy sobie na koniec. Na SweetTARGach pojawimy się nie tylko z najnowszym wydaniem "Mistrza Branży", ale ze specjalną Strefą, która wrosła w katowicką imprezę branżową. Wspólnie z naszymi partnerami zorganizujemy wyjątkowo słodką Strefę Mistrza Branży. Przez wszystkie dni katowickich targów skupimy się na dekorowaniu ciast, ciasteczek i tortów. Postanowiliśmy również przeprowadzić ciekawy eksperyment: połączyć carving z cukiernictwem. Więcej o naszych pomysłach piszemy na s. 51-63.
Ponadto polecamy:
- Nieformalne forum wokół kampanii społecznej "Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa" – pytają Czytelnicy, odpowiada Jarosław Gajda, pomysłodawca kampanii i prezes Fundacji na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa
- Oliwa północy – dlaczego olej rzepakowy jest nazywany "oliwą północy" i czy jest to ciekawa propozycja dla naszej branży, przedstawia dr hab. inż. Anna Żbikowska z SGGW
- Jakie pieczywo zaoferować naszym seniorom? Dlaczego starsze osoby to ciekawa grupa docelowa polskich piekarni?
- Asceza w torcie weselnym, czyli Anna Daraż prezentuje tort w zgodzie z aktualnymi trendami w światowym cukiernictwie. Wtóruje je Karolina Ciesielska oddzielnym artykułem "Minimalistyczny tort, maksymalny efekt".
- Anna Sacharczuk oraz Piotr Ławrowski relacjonują ISM 2014. Co w tym roku pojawiło się na Międzynarodowych Targach Słodyczy i jakie produkty zyskały miano TOP Innowacje ISM?
Spis treści Mistrz Branży luty 2014
Rozmowa Mistrza Branży
W spirali ciągłych zmian – rozmowa z prof. dr hab. Janem Klimkiem
Jak wytrenować Mistrza? – rozmowa z Jackiem Ziębą i Mieczysławem Chojnowskim
Efektywne zarządzanie
Debata o żywności w systemach jakości
Na co mogą liczyć mikro-, małe i średnie firmy w nowej perspektywie unijnej 2014-2020
Fundusze unijne – nie taki diabeł straszny, jak go malują (cz. I)
Odzież ochronna pod ścisłym nadzorem
Nieformalne forum – Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa w pytaniach i odpowiedziach
ECO+ 30% oszczędności na energii
Piekarnia od środka – pomieszczenia techniczne, produkcyjne i socjalne
Kulisy produkcji
Oliwa północy
Pieczywo dla seniorów
Receptury/Tutorial
Tort kawowy
Ciasto bananowe
Ślonskie maszkety w nowym wydaniu
Asceza w torcie weselnym
Minimalistyczny tort – maksymalny efekt
Sprzedaż i ekspozycja
Czym żywi się świat – innowacje na rynku słodyczy
Złap klientów w sieci
Czas na zmianę etykiety
Flash News (m.in.)
New Product Showcase ISM 2014
ISM – w centrum innowacjii różnorodności
Prosto z SIGEP 2014
Polska w czołówce światowego lodziarstwa! – relacja z Gelato World Cup
Ośmiornica na czas – rozmowa z cukiernikiem Maciejem Piętą, autorem lodowej rzeźby, która otrzymała specjalne wyróżnienie na Gelato World Cup.
Zobacz na ISSUU katalog reklamowy luty 2014
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj
Mistrz Branży luty 2013 tutaj
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj
Mistrz Branży maj 2013 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj
Mistrz Branży październik 2013 tutaj
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty:
- roczna 99 zł brutto tylko do 3 marca 2014 r.
więcej informacji o prenumeracie