...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Mistrz Branży na SweetTARGi

Śląski cukiernik, prezes katowickiej Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości oraz profesor w jednej osobie – Jan Klimek – na okładce najnowszego wydania „Mistrza Branży” to znak, że już szykujemy się do SweetTARGów. Ale to nie jedyna niespodzianka, którą przygotowaliśmy dla naszych Czytelników.

W tym wydaniu zaczynamy od spraw bardzo ważnych. Na początku stycznia w mediach rozeszła się informacja, że w 2014 r. zniknie 250-300 piekarni w Polsce. Co jest tego przyczyną? Spadek spożycia pieczywa, pada odpowiedź. Ale to jest tylko efekt zmian zachodzących we współczesnym świecie. Jak w nowej rzeczywistości znajdują się rzemieślnicy i jak reagują na kryzys? – pewnie każdy doskonale wie, choćby z własnego doświadczenia, a jednak czasem warto spojrzeć na własną branżę i na siebie samego z szerszej perspektywy. Takie spojrzenie proponuje prof. Jan Klimek w ciekawej i rozbudowanej analizie, w której wychodzi od globalnych trendów, obejmujących zmiany zachowań społecznych i zmiany w strukturze handlu, a kończy na… O tym warto przeczytać w najnowszej rozmowie Mistrza Branży.

Ciekawym zagadnieniem są zmiany w decyzjach zakupowych konsumentów, na które wpływ miały afery w branży spożywczej. To nie cena ani marka czynią cuda, tylko jakość – przekonywali uczestnicy lutowej debaty pt. „Jakość żywności gwarantowana systemami QAFP i QMP”. Wśród uczestników (głównie branży mięsnej) pojawił się Maciej Mielczarski, były przewodniczący Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa, a obecnie doradca prezesa SRP Stanisława Butki w zakresie systemu jakości QAFP. Wiadomo, że w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi czeka na akceptację zeszyt branżowy dla pieczywa, opracowany w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Jakie pieczywo ma objąć system jakości i jakie warunki będzie musiało spełniać, specjalnie dla "Mistrza Branży" odpowiada Maciej Mielczarski.

Po rewelacyjnym występie Oli Sowy, Mariusza Buritty, Macieja Pięty i Michała Doroszkiewicza pod wodzą Pawła Małeckiego w Lodziarskim Pucharze Świata w Rimini, czas na kolejne emocje. Tym razem w połowie marca na Tajwanie odbędą się Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników, w których wystartuje 22-letni Michał Kumur, podopieczny mistrzów szkolących z Akademii Mistrza. Sprawdziliśmy, jak wyglądały przygotowania, jakie warunki postawił Mieczysław Chojnowski, który podjął się nowego zadania, a także dlaczego Stefan Okuła szkoli się razem z Michałem. Zahaczyliśmy też o problem szkolnictwa, cukierniczy wyścig zbrojeń w mistrzostwach uczniów i ciekawy pomysł Jacka Zięby…

I jeszcze wspomniana niespodzianka, którą zostawiliśmy sobie na koniec. Na SweetTARGach pojawimy się nie tylko z najnowszym wydaniem "Mistrza Branży", ale ze specjalną Strefą, która wrosła w katowicką imprezę branżową. Wspólnie z naszymi partnerami zorganizujemy wyjątkowo słodką Strefę Mistrza Branży. Przez wszystkie dni katowickich targów skupimy się na dekorowaniu ciast, ciasteczek i tortów. Postanowiliśmy również przeprowadzić ciekawy eksperyment: połączyć carving z cukiernictwem. Więcej o naszych pomysłach piszemy na s. 51-63.

 

Ponadto polecamy:

- Nieformalne forum wokół kampanii społecznej "Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa" – pytają Czytelnicy, odpowiada Jarosław Gajda, pomysłodawca kampanii i prezes Fundacji na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa
- Oliwa północy – dlaczego olej rzepakowy jest nazywany "oliwą północy" i czy jest to ciekawa propozycja dla naszej branży, przedstawia dr hab. inż. Anna Żbikowska z SGGW

- Jakie pieczywo zaoferować naszym seniorom? Dlaczego starsze osoby to ciekawa grupa docelowa polskich piekarni?

- Asceza w torcie weselnym, czyli Anna Daraż prezentuje tort w zgodzie z aktualnymi trendami w światowym cukiernictwie. Wtóruje je Karolina Ciesielska oddzielnym artykułem "Minimalistyczny tort, maksymalny efekt".

- Anna Sacharczuk oraz Piotr Ławrowski relacjonują ISM 2014. Co w tym roku pojawiło się na Międzynarodowych Targach Słodyczy i jakie produkty zyskały miano TOP Innowacje ISM?

 

Spis treści Mistrz Branży luty 2014

Rozmowa Mistrza Branży

W spirali ciągłych zmian – rozmowa z prof. dr hab. Janem Klimkiem 
Jak wytrenować Mistrza? – rozmowa z Jackiem Ziębą i Mieczysławem Chojnowskim 

Efektywne zarządzanie

Debata o żywności w systemach jakości
Na co mogą liczyć mikro-, małe i średnie firmy w nowej perspektywie unijnej 2014-2020
Fundusze unijne – nie taki diabeł straszny, jak go malują (cz. I)
Odzież ochronna pod ścisłym nadzorem
Nieformalne forum – Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa w pytaniach i odpowiedziach
ECO+ 30% oszczędności na energii
Piekarnia od środka – pomieszczenia techniczne, produkcyjne i socjalne

Kulisy produkcji

Oliwa północy
Pieczywo dla seniorów

Receptury/Tutorial
Tort kawowy
Ciasto bananowe
Ślonskie maszkety w nowym wydaniu
Asceza w torcie weselnym
Minimalistyczny tort – maksymalny efekt

Sprzedaż i ekspozycja

Czym żywi się świat – innowacje na rynku słodyczy
Złap klientów w sieci
Czas na zmianę etykiety

Flash News (m.in.)

New Product Showcase ISM 2014
ISM – w centrum innowacjii różnorodności
Prosto z SIGEP 2014
Polska w czołówce światowego lodziarstwa! – relacja z Gelato World Cup
Ośmiornica na czas – rozmowa z cukiernikiem Maciejem Piętą, autorem lodowej rzeźby, która otrzymała specjalne wyróżnienie na Gelato World Cup.

 

Zobacz na ISSUU katalog reklamowy luty 2014

 

Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj
Mistrz Branży luty 2013   tutaj
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2013   tutaj
Mistrz Branży maj 2013   tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013   tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2013   tutaj
Mistrz Branży październik 2013   tutaj
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013   tutaj
Mistrz Branży styczeń 2014  tutaj

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"

nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl

Cena prenumeraty:

- roczna 99 zł brutto tylko do 3 marca 2014 r.

więcej informacji o prenumeracie

 



Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji