Papieżyca i jej uczeń, czyli spotkanie z najsłynniejszą polską mistrzynią cukiernictwa Bożeną Sikoń oraz z jej uczniem Łukaszem Aniołem, który właśnie wygrał eliminacje do World Chocolate Masters 2015. O co chodzi w neurogastronomii? Jak zrobić dobre pieczywo pszenne według Greków? Zapraszamy do najnowszego Mistrza Branży!
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyPapieżyca? Czy ten tytuł może być powodem do dumu dla kobiety, która przez całe życie zawodowe musiała rywalizować z mężczyznami na gruncie cukiernictwa? Zdecydowanie tak, zwłaszcza że papieżyca jest tylko jedna! Najsłynniejsza polska mistrzyni cukiernictwa, Bożena Sikoń, zgodziła się opowiedzieć nam o tym, jak torowała sobie drogę na szczyt. Poznaliśmy nie tylko ciekawe szczegóły z jej życia zawodowego, ale też wdaliśmy się w ciekawą rozmowę o cukierniczych "dogmatach" polskiej papieżycy. Bez wątpienia, nie ma drugiej takiej mistrzyni kunsztu, smaku i elegancji jak Bożena Sikoń!
Naszym gościem jest również uczeń Bożeny Sikoń - 24-letni Łukasz Anioł. Łukasz dostał się pod skrzydła mistrzyni w 2014 r., kiedy zaczął pracować w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl. Jak wiadomo, młody Ślązak 21 lutego br. wygrał eliminacje do World Chocolate Master podczas Expo Sweet, a pod koniec lutego czeka go kolejny sprawdzian, tym razem jego umiejętności organizacyjnych. Wtedy ruszy I edycja Mistrzostw Śląska w Serwowaniu Deseru na Talerzu. O tym jednak sam opowiada w swoim pierwszym w życiu wywiadzie dla mediów.
Od ludzi o innowacyjnym podeściu przechodzimy od razu do innowacji w teorii i praktyce. Wyobraźmy sobie pyszną szarlotkę na ciepło podaną z kleksem bitej śmietany i lodami. Gdyby zrobić ją inaczej, zachować smak, lecz nieco zmienić strukturę poprzez użycie nowoczesnych technik, czy będzie to jeszcze ta sama szarlotka? Tak, jeśli dobrze poznamy i wykorzystamy zasady neurogastronomii, o których pisze Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik i autork programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie. Dzięki wiedzy, jak ludzki mózg odbiera smaki, żadne nowinki techniczne nie zniszczą tego, co w słodkościach najważniejsze – głębi smaku.
W najnowszym wydaniu przyglądamy się również alternatywnym źródłom cukru, jak powstaje „deseronapój”, czyli popularny milkshake, oraz poznajemy tajniki kuchni molekularnej. Kucharz i cukiernik w jednym – Krzysztof Polok – przedstawi podstawowe techniki, takie jak żelowanie za pomocą agaru lub mrożenie ciekłym azotem, które tak samo służą w przygotowaniu potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
W tym wydaniu m.in.:
- Karol Przybylak zostawił na chwilę biopieczywo, żeby sprawdzić rynek napojów typu shake, smoothie czy mrożone jogurty. W tekście Szejki wśród napojów orzeźwiających relacjonuje, jak rozwija się ten rynek, kto sięga po tego typu produkty, jakie smaki są najczęściej wybierane.
- nasza nowa autorka Alina Śmiłowska z zawodu jest interim menadżerem, a prywatnie szalenie miłą i wartościową osobą, która zaproponowała nam nowe spojrzenie na zarządzanie piekarnią! Właśnie rusza jej autorski cykl, w którym będzie sukcesywnie odkrywać tajniki zagadnień dotyczących zarządzania przez wartości. Czy Alina Śmiłowska przekona naszych Czytelników do inicjowania zmian w polskich piekarniach przy wykorzystaniu myślenia w kategoriach design thinking? Zapraszamy do pierwszego ciekawego tekstu, w którym opisuje własne doświadczenia z piekarni "Bogienka".
- dr Henryk Piesiewicz tym razem pokazał nam dobre pieczywo pszenne na zakwasie... greckie. – Trudno sobie wyobrazić smaczny chleb pszenny bez zakwasu – matecznika, który odpowiada za odpowiednią kwasowość, charakterystyczną elastyczność miękiszu oraz walory smakowe i zdrowotne wypieku. Przyjrzymy się zatem zasadom wytwarzania zakwasów matecznikowych, w których nie brakuje spontaniczności (m.in. na podstawie francuskiego pieczywa). Na koniec sprawdzimy, jak tworzy się pszenne pieczywo prosto z Grecji – pisze nasz autor. My dodatkowo sprawdziliśmy, gdzie w Polsce można spróbować pyszne pieczywo wypiekane zgodnie z grecką tradycją.
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Mistrzyni kunsztu, smaku i elegancji
Mistrzostwa Śląska mają swojego Anioła
Efektywne zarządzanie
Efektywne oszczędzanie energii elektrycznej
Popraw warunki pracy, zdobądź Dyplom PIP
Tajemnica wypieku pysznego chleba – cuda i cudeńka pracy biznesowej
Nowoczesne metody kompletacji
Edukacja
Kryzys? Mnie to nie dotyczy!
Na fali innowacji - Strefa Mistrza Branży
Program Strefy
Sztuka molekularna według Krzysztofa Poloka
Koszyczek z ciasta drożdżowego
Alternatywne źródła cukru
Just do it! – tutorial Anny Daraż
Ciasto martwe – w wersji na słodko i na słono
Świadome spojrzenie na kawę
Kulisy produkcji
Szejki wśród orzeźwiających napojów
Milkshake – od powstania do produkcji
Neurogastronomia – smak przyszłości
Chleb pszenny na zakwasie – przykład grecki
Opłatek waflowy w nowej odsłonie
Procesy w produkcji mrożonych wygarowanych kęsów ciasta
Sempre – zawsze frontem do klienta
Receptury
Tort cytrynowy z bazylią
Czekoladowe ciasto bez mąki z nadzieniem migdałowym
Sprzedaż i ekspozycja
Czysta etykieta - czysty marketing
Flash News (m.in. szkolenia z dekorowania w stylu angielskim)
Zobacz na ISSUU katalog reklamowy luty 2015 lub ściągnij PDF
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj
Mistrz Branży luty 2014 tutaj
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj
Mistrz Branży październik 2014 tutaj
Mistrz Branży listopad 2014 tutaj
Mistrz Branży grudzień 2014 tutaj
Mistrz Branży styczeń 2015 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
więcej informacji o prenumeracie