...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Mistrz Branży na październik

"Mistrz Branży" łączy ludzi. W październikowym wydaniu jeszcze więcej miejsca oddajemy Wam, rzemieślnikom czy osobom związanym z branżą. Co to oznacza? Więcej rozmów z branżą, więcej artykułów, w których młodzi rzemieślnicy prezentują swoje umiejętności i pasje. Nowe pomysły, nowe twarze i ten sam dobry "Mistrz Branży".

Edukacja, promocja i rzemiosło – te słowa wyjątkowo często padają w październikowym wydaniu „Mistrz Branży”. A to dlatego, że zaprosiliśmy do rozmowy trzy osoby: • Wiesława Kucię, wicemistrza świata w piekarstwie z 2009 r., • Roberta Krzyszczaka, wiceprezesa nowego Stowarzyszenia Rzemiosło Przyszłości oraz • Szymona Konkola, nauczyciela i lidera MAMZ.

Wiesław Kucia uparł się, że najlepiej promować piekar­stwo poprzez szkolenia z piekarstwa artystycznego, po­przez większy udział polskich piekarzy w mistrzostwach świata (ba! chciałby stworzyć elitę polskich mistrzów), a także naukę w szkole zawodowej na wysokim poziomie.

Robert Krzyszczak – w ramach Stowarzysze­nia Rzemiosło Przyszłości, założonego wspólnie z Martą Truskolawską, Katarzyną Mojzykiewicz i Sabiną Klimek – chce postawić na promocję całego rzemiosła polskie­go. Jak? Podsuwając pomysł zorganizowania w Polsce np. Mistrzostw Świata Rzemieślników. Szymon Konkol obecnie wyprowadził MAMZ ze szkoły, bo zakłócał… edukację. Zobaczymy, czy w nowym miejscu swobod­nie będzie rozwijał ideę Akademii, w której młodzież bezpłatnie może podnosić kwalifikacje zawodowe pod okiem różnych mistrzów-wolontariuszy, uczestniczyć w konkursach… z których, niestety, nic nie wynika.

Proszę sobie teraz wyobrazić, co by wyszło z synergii tych koncepcji. MAMZ jako inkubator młodych talen­tów połączony z programem wspierania, prowadzonym przez utytułowanego szkoleniowca. Do tego Mistrzo­stwa Świata Młodych Rzemieślników w Polsce, pod­czas których wystawiamy silną młodą reprezentację. Niemożliwe? Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko czasem brakuje wyobraźni. Zapraszamy do lektury wszystkich rozmów, do szukania punktów stycznych, łącznia po­mysłów i współpracy.

W tym wydaniu proponujemy m.in.:

- Nowy cykl: Piekarnia w mieście, czyli praktyczny przewodnik inwestora. Jak pisze nasz nowy autor, mgr inż. arch. Michał Składanowski, "Chleb, żeby był dobry, musi wyrosnąć w ładnym miejscu, ale do tego trzeba dodać obwarowania prawne, które to wymarzone miejsce musi spełniać. Dlatego w pierwszym odcinku skupimy się na lokalizacji pod różnym kątem.

- Kiedy pieczywo ze zwrotu jest odpadem, a kiedy surowcem do ponownego zagospodarowania? Jakie pieczywo w jakich produktach może być wtórnie przetworzone, a także czy jest możliwa p„rodukcja pieczywa bez zwrotów - na te pytania odpowiada dr hab. Dariusz Dziki w artykule Odpad czy surowiec wtórny?

- Piotr Krzciuk drąży temat społecznej odpowiedzialności biznesu i przedstawia piekarnie, cukiernie, które zysk pojmują w kategoriach moralnych. Poznajcie etyczne modele biznesu, z Polski i za granicy, łączące generowanie zysku z czynieniem świata lepszym miejscem.

- W lipcu 2013 r. lista ponad 500 produktów objętych programem powiększyła się o kolejne wyroby i coraz więcej na niej wyrobów piekarskich. Dlaczego warto zabiegać o taki certyfikat, opowie Mirek Drewniak, przewodniczący Loży Ekspertów „Doceń polskie”, a zarazem doświadczony szef kuchni. Zapytamy też, jakim pieczywem wkupić się w łaski naszego rozmówcy.

- Piekarska saga Putków - synergia czterach pokoleń, które rozwijają jedną z największych piekarni w Warszawie!

- Jak nie pogubić się z opakowaniami, a dokładnie z nowymi przepisami w sprawie opakowań - o to najlepiej pytać Mariusza Dykę, naszego specjalistę od gospodarki opakowaniami, lub przeczytać jego najnowszy artykuł Z opakowania po nowemu

- Ile skarbów kryje się w brązowych daktylach i jak wykorzystać te orientalne owoce we własnej cukierni? Czy daktyle to dobry smak dla polskich konsumentów? Aleksandra Paprota zaprasza do krainy daktyli, ich różnorodości i wielości zastosowań w orientalnym cukiernictwie i nie tylko...

- Dla każdego czekoladziarza w procesie temperowania czekolady ważna jest odpowiednia, homogenna struktura krystaliczna tłuszczu, będąca efektem równowagi między uwalnianym ciepłem krzepnięcia a odprowadzonym ciepłem podczas chłodzenia. Jak skontrolować i utrzymać ten moment? O tym więcej pisze Piotr Ławrowski w tekście Temperometr - wyznacznik indeksu perfekcyjnej krystalizacji.

- Podstawowe narzędzia każdego sugarcraftera, czyli MUST HAVE według Karoliny Ciesielskiej


- Relacja z targów BAKEPOL, które po raz pierwszy odbyły się w Lublinie. Zamiast własnych ocen publikujemy opinie wystawców. Co sądzą o nowej lokalizacji? Czy spełniła ich oczekiwania? Gdzie widzą minusy? I czy warto tu wrócić za dwa lata? Zaprasza­my również do pełnej relacji ze Strefy Mistrza, w któ­rej łączyły się różne koncepcje na chleb i przekąski!

 

Spis treści Mistrz Branży październik 2013

Rozmowa Mistrza Branży

Doceńmy piekarstwo, piekarzy i młode talenty – rozmowa z Wiesławem Kucią, wicemistrzem świata w piekarstwie z 2009 r.
Manifest Przyszłości – rozmowa z Robertem Krzyszczakiem, wiceprezesem Stowarzyszenia Rzemiosło Przyszłości
Piekarska saga Putków
Do trzech razy sztuka – rozmowa z Szymonem Konkolem, liderem MAMZ
Pieczywo tak dobre, że aż... – rozmowa z Mirkiem Drewniakiem, przewodniczącym Loży Ekspertów z Programu „Doceń polskie”

Efektywne zarządzanie

Z opakowaniami po nowemu
Piekarnia w mieście
Zysk moralny

Edukacja

Egzaminy zawodowe. Tak, ale jakie?

Kulisy produkcji

Odpad czy surowiec wtórny?
Temperometr - wyznacznik indeksu perfekcyjnej krystalizacji
Wszystko o drożdżach
Skarby daktyli, cz.I
MUST HAVE – przybornik sugarcraftera                                                 

Receptury/Tutorial
Ciacho globtroterów – cz. II
Na polska nutę
Ciasto migdałowe z wiśniami
Smerfny tort
Karmelowa biedronka
Ciasto WiedeńskieSprzedaż i ekspozycja

Sprzedaż i ekspozycja

Fakty i mity o marketingu
Śniadanie na targu


Bakepol z Mistrzem Branży 65-73
Bakepol w obiektywie Mistrza Branży
Bakepol w opinii wystawców
Strefa Mistrza w obiektywie
Pieczywo w różnych odsłonach

Flash News (m.in.)

Akademia Mistrza – wczoraj, dziś i jutro
Dni Otwarte w firmie Dekor Pol
Promocja Lesaffre Strefa Premium
Harmonogram szkoleń i konferencji październik-listopad 2013
Prosto z rynku

Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj
Mistrz Branży maj 2012   tutaj
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj
Mistrz Branży grudzień   tutaj
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj
Mistrz Branży luty 2013   tutaj
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj
Mistrz Branży maj 2013   tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013   tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2013   tutaj

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"

nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl

Cena prenumeraty:

-roczna 99 zł brutto
-półroczna 60 zł brutto

więcej informacji o prenumeracie

 

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji