Przygotowania do sezonu lodziarskiego zapowiadają prawdziwy raj dla wielbicieli słodkości. Mogli się o tym przekonać uczestnicy tegorocznych Seminariów Lodziarskich.
Podobne artykuły
Seminaria Lodziarskie 2016Seminaria Lodziarskie 2015 firmy SavpolAmbasador 92 - seminaria lodziarskieW ich trakcie w czterech miastach południowej Polski: we Wrocławiu, Czeladzi, Krakowie oraz Rzeszowie zaprezentowano nowinki technologiczne oraz przeogromną liczbę nie tylko lodowych przysmaków.
Wydarzenie zorganizowane przez firmę Savpol oraz Fabbri, Valmar Global, Miran Ice Cones, Coldelite, ICB Tecnologie, Werner & Mertz oraz Callebaut było okazją do prezentacji najnowszych produktów z branży piekarniczej, cukierniczej i lodziarskiej, a także innowacji technologicznych. Tradycyjnie już nie mogło zabraknąć pokazów wytwarzania lodów z wykorzystaniem urządzeń Valmar Global oraz degustacji tegorocznych propozycji smakowych Fabbri.
Firma Miran Wafel zaprezentowała linię produktów przeznaczonych dla osób na diecie bezglutenowej. Było to doskonałe uzupełnienie oferty lodziarskiej, bogatej w produkty naturalne i pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego. O tym, że lody mogą być smaczne, a przy tym zdrowe, przekonywał doświadczony duet technologów – Szymon Wolański z Savpolu oraz Raffaele Derosa z firmy Fabbri.
– Od lat słyniemy ze stosowania naturalnych barwników. Dodatkowo obecnie 90 proc. naszych wyrobów jest pozbawionych glutenu. To dobry trend, który coraz odważniej wkracza na polski rynek żywieniowy – zaznaczał Raffaele Derosa. – Produkty wegańskie i ekologiczne z każdym rokiem zyskują na popularności. Staramy się sprostać oczekiwaniom konsumentów, którzy preferują taką żywność. Dowodem na to jest również fakt, że jako jedyna na świecie firma z branży lodziarskiej całkowicie zrezygnowaliśmy ze stosowania w swoich produktach oleju palmowego – dodawał Szymon Wolański.
Prawdziwą furorę robiły lody o smaku pieczonego banana z polewą karmelową lub posypane świeżo upieczonym i pokruszonym ciastem francuskim. Zaprezentowano także lody z dodatkiem bezy, kremówki, o smaku kogla-mogla, a także włoskich likierów: limoncello, arancello i mandarynello. Nie obyło się bez prezentacji stworzonych na miejscu lodów pistacjowych, śmietankowych i waniliowych, które od wielu lat trafiają w gusta uczestników seminariów.
Technolodzy firmy Callebaut, którzy po raz pierwszy brali udział w Seminariach Lodziarskich, przedstawili rozmaite sposoby wykorzystania swoich wyrobów w produkcji pralin, będących doskonałym dodatkiem poszerzającym asortyment każdej lodziarni. Czekoladki z przeróżnymi nadzieniami, w tym owocowymi, zaskakiwały wyrazistymi smakami i wspaniałymi formami. Pracę nad przysmakami ułatwiała temperówka do czekolady firmy ICB Tecnologie, umożliwiająca stały dostęp do pysznej czekolady o idealnej konsystencji.
Podczas seminariów, podobnie jak w latach ubiegłych, można było spróbować lodów włoskich sporządzonych na bazie prawdziwych malin, a także czterech rodzajów lodów śmietankowych. Przybyli goście chętnie kosztowali orzeźwiających napojów, mrożonych jogurtów, kaw i sorbetów owocowych, wytworzonych przy użyciu granitorów włoskiej firmy Elmeko. Na zakończenie Seminariów Lodziarskich 2016 odbyła się prezentacja firmy Werner & Mertz, zajmującej się produkcją środków do utrzymania czystości i higieny, dedykowanych branży piekarniczej, cukierniczej i HoReCa.
Nasza oferta prezentowana podczas tegorocznych Seminariów Lodziarskich spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem. Pod wrażeniem zaprezentowanych przez nas produktów byli zarówno rzemieślnicy i właściciele firm po raz pierwszy uczestniczący w tych wydarzeniach, jak i ci, którzy odwiedzają je od wielu lat. Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim przybyłym gościom, z radością przyjmując zainteresowanie tegorocznymi nowościami oraz dobrze znanymi produktami. Mamy również nadzieję, że wiedza wyniesiona z tegorocznych seminariów przełoży się na wzrost jakości produktów i zwiększy atrakcyjność usług świadczonych przez Państwa firmy i zakłady. |