...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Moxo Bakery

Michał Adam Molenda. Uczeń Le Cordon Blue. Kucharz. Pracował z najlepszymi w tej branży. Szefował warszawskiej Kuchni otwartej – restauracji z certyfikatem slow food. nie chodzi na kompromisy, docenia ciężką pracę i wkłada w nią całe serce. Każdego dnia walczy, aby być dobrym człowiekiem – w pracy i w życiu.

W połowie stycznia razem ze swoją partnerką Roksaną Wiśniewską otworzył rzemieślniczą piekarnię w Miasteczku Wilanów.

Anna Kamińska: Kucharz. Mistrz kuchni z pięknym zawodowym życiorysem, pasjonat gotowania slow food otwiera piekarnię...
Michał Adam Molenda: Własna piekarnia chodziła nam po głowie już od jakiegoś czasu. Ale decyzje o jej otwarciu podjęliśmy z moją partnerką Roksaną bardzo spontanicznie, jadąc autem na zakupy. Stwierdziliśmy, że właśnie teraz jest ten moment. I wiedzieliśmy, że nie będzie łatwo. Zawsze ciągnęło mnie do stworzenia czegoś po mojemu i od początku. Czegoś, czego sam bym oczekiwał.



I stworzył Pan rzemieślniczą piekarnię Moxo Bakery. Co to znaczy – rzemieślnicza piekarnia?
Nasi klienci często pytają nas, co to oznacza. Odpowiadamy, że w naszym przypadku rzemieślnictwo polega na tym, że wszystko, co powstaje w naszej piekarni: chleby, buł ki, bagietki, drożdżówki, ciasta, jest wyko naneręcznie. Ta prosta robota zaczyna się w głowie i ma kilka etapów. Najpierw planujemy, sprawdzamy i zamawiamy. Potem testujemy. Jeśli to, co powstanie, spełnia nasze oczekiwania – pieczemy i wprowadzamy do sprzedaży. Każdy szczegół tej układanki musi do siebie pasować.

Był Pan uznanym szefem kuchni, mistrzem w swojej dziedzinie, nagle rzuca Pan to wszystko i zaczyna piec chleby...
Lubię wyzwania i ciężką pracę, chcę osią gać sukcesy w tym, co mnie pociąga. Nie odpuszczam i nie idę na kompromisy. Stworzyłem więc miejsce, które karmi chlebem moje dzieci, przyjaciół, znajomych i klientów. Wkurza mnie to, że produkuje się tyle byle jakiego pieczywa i psuje ludziom zdrowie. Nawet w czasach wysokich technologii, szybkiego życia i braku czasu na wszystko można piec prawdziwy, rzemieślniczy chleb. To podstawa.

No i nie całkiem zrezygnował Pan z bycia szefem kuchni...
Prowadzę szkolenia dla profesjonalistów z zarządzania gastronomią i hotelarstwem, warsztaty gotowania i pieczenia chleba, na co dzień dbam o dobre jedzenie.

Pana praca to pasja, misja? 
To jest pasja i misja. Jak chce się coś robić dobrze – np. gotować i prowadzić piekarnię – trzeba wkładać w to całe serce. Tej pracy trzeba poświęcić wiele godzin, właściwie pracuję na dwa etaty. Mam mało wolnego czasu. Ale inaczej się nie da.



Skąd wzięła się nazwa – Moxo Bakery?
Tak sobie wymyśliłem... M to Michał, X nawiązuje do imienia Roksany, tylko pisanego przez „x”. A „bakery” to wiadomo.

Jako zwolennik slow food i rzemieślniczej roboty używa Pan w swojej piekarni starannie wyselekcjonowanych produktów. Skąd bierze Pan mąkę i inne dodatki do wypieków?
Wszystko zależy od produktu i od tego, ile czasu poświęca się na to, żeby go znaleźć i aby powstał z tego dobry chleb. Znam
ten rynek, bo restauracja, w której pra­cowałem, miała certyfikat slow food jako jedna z kilkunastu wtedy w Polsce. Mąkę
do mojej piekarni sprowadzam od niewiel­kich lokalnych producentów. Musi spełniać moje wymogi, bo interesuje mnie tylko dobry chleb, czyli musi on być z mąki bardzo dobrej jakości. Rzemieślniczy chleb potrze­buje najlepszej mąki.

Na półkach Moxo Bakery leżą pięk­ne, imponujące bochenki z cudowną skórką, pysznym środkiem, niektó­re z dodatkami w postaci suszonych owoców, ziaren, pomidorów. Wszyst­kie są na zakwasie?
Cały asortyment – chleby, bułki i bagiet­ki – pieczemy na naturalnych zakwasach. Prowadzimy ich pięć: żytni, pszenny, orkiszowy, krzyca i schwabenkorn. Nasze chleby nie zawierają drożdży, nie bazujemy też na gotowych mieszankach. Wszystkie dodatki i ziarna pochodzą z dobrych, sprawdzonych źródeł. Część robimy sami, na przykład kon­fitury do słodkich bułek i drożdżówek. Uży­wamy dobrego masła, które rzemieślniczo wytwarza mój wujek w górach. Nasze cro­issanty są na prawdziwym maśle.

No właśnie, pieczecie wiele rodzajów słodkiego pieczywa – od drzwi kuszą swym zapachem i wyglądem drożdżów­ki, chałki, brioszki, chleb tostowy, cro­issanty. Ta oferta, tak jak chleby, cieszy się dużym zainteresowaniem klientów?
Nie skupiamy się wyłącznie na chlebach. Lubimy karmić różnorodnie i nasze słodkie wypieki mają wielu zwolenników. Przykłada­my dużą wagę do ich wyglądu i składu. Są takie, jak sami lubimy. Tylko praca sercem i głową może przynieść oczekiwane efekty.

Jest jeszcze inna słodka strona Moxo Bakery – ciasta i ciastka...
To działka mojej partnerki Roksany. Jej słodki świat. Tutaj ona jest mistrzynią.
Oprócz wypieków można tu znaleźć jakościowe produkty z certyfikatami: miody, dżemy, oleje roślinne, octy. To dodatkowy asortyment piekarni... To rzemieślnicze produkty, które powstały z miłości do dobrego jedzenia. Bardzo pasu­ją do pieczywa i urozmaicają ofertę piekarni. Wspieramy w ten sposób lokalnych rolników, którzy produkują prawdziwe jedzenie. Nie ma w nim ani grama sztucznych składników. 

 

Kto oprócz Pana i Pani Roksany sta­nowi team Moxo Bakery?
Moi dobrzy koledzy i przyjaciele, z którymi znam się od dawna. Mistrzowie w swoim fachu. Pracujemy ciężko. Bo piekarnia to ciężki kawałek chleba.

Obsługa klienta. Co chwilę ktoś tu wchodzi i Pan obsługuje sam. Tak jest na co dzień?
Na zmianę z Roksaną sprzedajemy to, co pieczemy w naszej piekarni. Chcemy, aby klient kojarzył nasze produkty z nami, żeby wiedział, że to my je robimy dla nie­go, a nie ktoś anonimowy. No i my wie­my wszystko o naszych wypiekach – jak i z czego je zrobiliśmy. To też jest atut Moxo Bakery.

Jakieś plany na przyszłość? Zdaje się, ze ma Pan wiele pomysłów na życie.
Planujemy otworzyć niedaleko miejsce, gdzie będziemy produkować i sprzedawać własne lody. Dobre, rzemieślnicze. Takie, jakie lubimy.

To już jestem ich fanką. I trzymam kciuki za nowe przedsięwzięcie! 

Rozmawiała: Anna Kamińska



Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji