...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Na święto czekolady – podpowiedzi naukowców

Receptury z uniwersytetów. Mniej kalorii, wege i prozdrowotne połączenia oraz... czekolada w piwie.

Motto – „Kakao to pokarm roślinny  z dużą  ilością składników bioaktywnych”, dr Penny Kris-Etherton wybitna pani profesor nauk o żywieniu, Uniwersytet Stanowy, Pensylwania.

 

 

Chociaż smak czekolady jest znany od wieków, to jednak zjawisko rozpływania się w ustach wyjaśniono całkiem niedawno. Tajemnicę odczuwania błogości zjadania  rozwikłali naukowcy z Uniwersytetu w Leeds (Wlk. Brytania), w Katedrze Nauk o Żywności i Żywieniu. Fizyk, główny autor badania Siavash Soltanahmadi wyjaśnił, że istotą  przyjemności zjadania czekolady  jest interakcja zachodząca między śliną a masłem kakaowym, znajdującym się w tej zewnętrznej warstwie czekolady. Podsunął przy tym producentom popularnego przysmaku sugestię wyrabiania mniej kalorycznej czekolady: - Wierzymy, że dzięki zrozumieniu mechanizmów fizycznych zachodzących podczas jedzenia czekolady, można opracować kolejną jej generację. Taką, która zachowa smak i wrażenia dostarczane przez wysokotłuszczową czekoladę, ale będzie zdrowsza. Nasza praca otwiera przed producentami możliwość inteligentnego projektowania ciemnej czekolady, by zmniejszyć ogólną zawartość tłuszczu - stwierdził badacz. To nieoceniony komunikat PAP Life dla wszystkich czekoladników.

Polskie rzemieślnicze czekoladziarnie zapewne zgłębiają wiedzę podaną przez Journal of the American Heart Association, dotyczącą jedzenia migdałów w połączeniu z gorzką czekoladą i w efekcie wpływu na obniżenie w organizmie poziomu złego cholesterolu.

Doti sięga po migdały 

Manufaktura „Doti” w podwrocławskim Smolcu, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, w swoich recepturach bierze pod uwagę wiele aspektów prozdrowotnych i sięga po rozmaite owoce i nasiona, także po orzechy i wspomniane migdały. 

Pani Weronika Kaźmierczak – współwłaścicielka Doti: - Nasza nowość! Mieszanka migdałów w białej czekoladzie i pastelowych czekomigdałów w odcieniach żółtym i różowym to najprawdziwszy zwiastun nadchodzącej wiosny i lata. Pastelowe różowe migdały o smaku maliny oraz słoneczne żółte migdały o smaku limonki to rozkosz dla wielbicieli kolorów i orzeźwiających owocowych smaków. Taki efekt uzyskaliśmy dodając do czekolady naturalne aromaty owocowe, a barwy pochodzące z roślin - sok z suszonego buraka oraz kurkumina, pozwoliły uzyskać piękne, pastelowe kolory czekomigdałów, nie wpływając na ich smak. Dodam, że stosując takie połączenia, idealnie wpasowaliśmy się w panujący trend stosowania przejrzystych „czystych etykiet, używania naturalnych składników oraz oryginalnych połączeń smakowych.

 

 

Znane są zdrowotne skutki barwienia słodyczy sztucznymi dodatkami i powiązane z tym konsekwencje. To jeden czynników mogących powodować zespół  ADHD u dzieci. Na stosowanie naturalnych barwników w tej manufakturze zwróciła uwagę Pani Anna Piowczyk – główny technolog w „Doti”: 

- „Od dawna obserwowałam rosnący trend w social mediach odnośnie pięknych, kolorowych produktów na różne okazje. Sami zaczęliśmy również dostawać takie zapytania, głównie o czekoladki różowe. Śledząc ofertę rynkową zauważyliśmy, że tego typu produkty mają często sztuczne dodatki, które staramy się eliminować w naszej produkcji. Postawiliśmy sobie za cel zaoferowanie rynkowi kolorowych produktów z kolorami pochodzenia roślinnego oraz naturalnymi aromatami owocowymi. Kolorowe czekoladki cieszą się ogromnym zainteresowaniem, mimo że dopiero co miały premierę.

W linii czekoladek ekologicznych pojawił się nowy smak: morwa w czekoladzie. Kieruje się zasadą układania wartościowych składników czekoladek ekologicznych. To nie tylko zniewalający smak, ale także wysoka zawartość błonnika. Są odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej. Na marginesie, dodajmy, że morwa w bioczekoladzie zdobyła srebrny medal w konkursie Good Sweet Debiuty 2022 w kategorii "Słodkie Wege".

Qué Rico, czyli Ale pyszne

W nawiązaniu do meksykańskiego procesu fermentacji ziarna kakaowego firma AleBrowar z Lęborka, także w gronie członków Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, uwarzyła piwo z nutą czekoladową. W technologii przetwarzania wykorzystano wyjściowy produkt czekoladników. 

 


Opowiada Pan Arkadiusz Wenta współwłaściciel rzemieślniczego browaru: - Zamysł piwa był taki, aby pokazać złoto Azteków, czyli ich boginię - czekoladę w naszej wersji. Tylko nie dla dzieci, ale dla dorosłych. Ziarna kakaowca macerujemy przez kilku tygodni w dojrzewającym piwie, czerpiąc endorfiny i polifenole, co uszlachetnia nasze Que Rico Wheat Wine. Dodatkowo do wzbogacenia smaku użyliśmy również madagaskarskiej wanilii. Wheat Wine charakteryzuje się wysublimowanym smakiem białej czekolady, wanilii i delikatnej słodkości pochodzącej ze słodu. Jest przyjemnie rozgrzewające i rozbudzające zmysły konsumenta.

Zaskakuje różnorodność pomysłów zastosowania ziarna kakaowca do wyrobu produktów czekoladowych, a nawet piwnych, o czym warto pamiętać w Światowym Dniu Czekolady  12 kwietnia. Indianie sięgali po owoce kakaowca już w III wieku p.n.e. Robili z niego napój „chakau haa”. Teraz w Lęborku powstaje inny napitek. Smaczny jak wszystko czekoladowe. Widać, że Ek Chuah – bóg kakao czuwa.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji