18 lipca br. rozdano nagrody dla najlepszej restauracji na świecie. W tym roku trofeum trafiło do duńskiego Geranium w Kopenhadze, gdzie szefem kuchni jest Rasmus Kofoed.
Nagrody The World's 50 Best Restaurants, ustanowione przez brytyjski magazyn Restaurant, rozdano już po raz 20-ty. Drugie miejsce przypadło restauracji Central z Limy, w Peru (szef kuchni Virgilio Martinez), a trzecie Disfrutarowi z Barcelony. Nagrodzone Geranium ma bardzo ciekawą lokalizację. Mieści się na ósmym piętrze piłkarskiego stadionu narodowego w stolicy Dani. Otwarte jest tylko cztery razy w tygodniu. Serwuje się tam kuchnię roślinną i owoce morza. W tamtym roku Geranium zajęło II miejsce, tuż za Nomą, również z Dani. Wśród nagrodzonych restauracji nie było restauracji z Polski. Poza podium znalazły się także koncepty z Francji. Paryska Septime zajęła 22 miejsce, inna paryska restauracja Le Clarence uplasowała się na 28 miejscu Le, a L’Arpège (Paryż) na 31.
Geranium to uosobienie sezonowości! Wiele restauracji dostosowuje swoje menu do zmieniających się pór roku, ale Geranium przenosi je na jeszcze wyższy poziom. W menu restuaraji możemy znaleźć bogactwo darów natury, takich jak: liście topinamburu, marynowane orzechy włoskie, mrożona jodła, szczaw, lubczyk, nasiona gorczycy, piklowana sosna i wiele innych dodatków, które tworzą wyjątkowe doznania kulinarne. W 16-daniowym menu tylko jedna pozycja to mięso (konkretnie, przepiórka).
W kopenchadzkiej restauracji, dzięki szefowi kuchni, jedzenie spotyka sztukę. Kofoed ma intuicyjną umiejętność tworzenia wręcz oszałamiających dań, które w pełni wykorzystują kolor, przestrzeń i układ składników, tworząc synergię między smakiem, estetyką i poczuciem płynności, która kreuje menu.
Rasmus Kofoed jest pierwszym szefem kuchni w Danii, który zdobył trzy gwiazdki Michelin, które zostały przyznane Geranium w 2016 roku. Kofoed jest także jedynym szefem kuchni, który kiedykolwiek zdobył złote, srebrne i brązowe medale w cenionym światowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or i jego skrupulatne podejście do sezonowej kuchni duńskiej sprawiło, że Geranium wspiął się na listę 50 najlepszych restauracji na świecie z 49 miejsca w 2012 roku do drugiego miejsca w 2021 roku.
źródło >>> The World's 50 best
zdjęcia >>> Geranium