Historia przedsiębiorstwa HUG AG rozpoczęła się w roku 1877 w małej piekarni w Lucernie (Szwajcaria).
Podobne artykuły
Oszczędność czasu i kosztów w gospodarce surowcowejZarządzanie jakością, zarządzanie informacją6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności i w obszarze handluPod koniec dnia mistrz piekarski Joseph Hug-Meyer pokroił niesprzedany chleb na kromki i zapiekł w piekarniku. Tak w ciągu jednej nocy narodziły się szwajcarskie suchary i położono kamień węgielny dla rodzinnego biznesu, obecnie prowadzonego przez czwarte pokolenie piekarzy, Andreasa Huga i Wernera Huga. 380 pracowników zatrudnionych w zakładach Malters, Willisau i Trimbach wypracowuje ok. 92 mln euro obrotów rocznie. Wraz z przejęciem firmy Wernli w 2008 roku asortyment został uzupełniony o wyroby czekoladowe. System CSB obsługuje całość procesów w tych przedsiębiorstwach.
W dwóch zakładach: Malters i Trimbach produkuje się ok. 800 artykułów albo „na magazyn”, albo „pod zlecenia”. W przypadku obydwu wariantów HUG wykorzystuje moduł planowania produkcji Systemu CSB. – Bardzo dobrze odwzorowaliśmy w Systemie oba nasze zakłady produkcyjne w strukturze jednego podmiotu gospodarczego. Moduł planowania produkcji to doskonałe narzędzie, pozwalające nam zoptymalizować zastosowanie surowców, maszyn, personelu i rzeczywiście efektywnie produkować – mówi Andreas Reuter, odpowiedzialny za obszar ERP.
Dobrze zaplanowane
W przejrzystej matrycy planowania oprogramowanie dostarcza od razu komplet informacji o ilości, jaka powinna być wyprodukowana, o obłożeniu maszyn, a także o dostępności potrzebnego surowca. Po zakończeniu planowania dane i wyniki planowania są przesyłane bezpośrednio do wybranych wydziałów. Informacje dotyczące zamówionych ilości i terminów dostaw, obłożenia maszyn, zapotrzebowania na surowce i personel pracowniczy są do dyspozycji w systemie, a tym samym zostają uwzględniane we wszystkich innych obszarach planowania.
W dniu produkcji surowce są wyksięgowywane (na podstawie list zapotrzebowania) z magazynu i „wędrują” do działu produkcji. Gotowe produkty są bezpośrednio pakowane i ustawiane na palety. Każda paleta otrzymuje etykietę z kodem EAN128 i jest księgowana wraz z danymi pochodzenia do magazynu wyrobów gotowych, gdzie odbywa się kompletacja. Jednocześnie System CSB na bazie założonych receptur automatycznie wyksięgowuje zużyty surowiec według wsadów. – W ten sposób mamy zawsze aktualną informację o zapasie surowcowym w magazynie i możemy analizować zużycie stanów magazynowych – wyjaśnia Reuter.
Mobilna kompletacja
W magazynie kompletacji, który dysponuje 3000 miejsc paletowych, kompletacja odbywa się zarówno według zlecenia, jak i według artykułów. W tym obszarze firma HUG stawia całkowicie na mobilne narzędzia rejestracji danych, które za pomocą rozwiązania CSB, M-ERP®, bezpośrednio komunikują się z oprogramowaniem ERP. Sześciu pracowników działu kompletacji otrzymuje swoje zlecenia na urządzeniu mobilnym i opracowuje – pozycja po pozycji – w ten sposób, że skanują kod EAN 128 palety i zatwierdzają proces kompletacji na urządzeniu. Oprogramowanie przejmuje jednocześnie wszystkie księgowania stanów magazynowych.
To nowoczesne opracowywanie informacji jest bardziej efektywne niż – przykładowo – na formularzach papierowych. Dodatkowo nie ma już zmiany nośnika między urządzeniami mobilnej rejestracji danych (MRD) a Systemem CSB. Dzięki zarządzaniu miejscami magazynowymi bezpośrednio w CSB można optymalizować kolejność opracowywania zleceń i czynności magazyniera.
Podczas kompletacji palety drukowany jest dowód dostawy, a paleta otrzymuje etykietę wraz z EAN, datą przydatności, numerem SSCC. – W ten sposób wszystkie informacje ze zlecenia są zintegrowane. SSCC pozwala nam zagwarantować bezbłędną kontrolę pochodzenia produktu, co buduje zaufanie naszych klientów – mówi Reuter.
Adam Steć, CSB-System