Ile powodów do uśmiechu ma mistrz cukiernictwa Paweł Małecki? Jakie są kulisy powstania albumu "Wykwintne desery polskie"? Gdzie w Polsce spotkamy cukiernictwo z wyższej półki? Jaki twórczy ferment obserwujemy w piekarstwie na świecie i czy może się on przyjąć w Polsce? To i jeszcze więcej w noworocznym wydaniu "Mistrza Branży".
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyPolscy cukiernicy w superformie. Brylują na międzynarodowych konkursach, podgryzając światową czołówkę lodziarzy, o czym pisaliśmy w poprzednim wydaniu MB. Ale nie tylko desery lodowe są oczkiem w głowie polskich cukierników. Wystarczy rozejrzeć się po ekskluzywnych butikach ze słodkościami w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, gdzie można obcować z cukiernictwem wysokiej klasy. Tam każdy deser to oddzielne dzieło sztuki. Wystarczy zajrzeć do najnowszego albumu „Wykwintne desery polskie”, w którym m.in. klasyczne smaki pokazano w nowym wydaniu. Tu pole do popisu mieli zarówno wybitni polscy mistrzowie, jak i wybijające się pokolenie młodych cukierników. Bożena Sikoń-Wojtal (papieżyca polskiego cukiernictwa), Janusz Profus, Tomasz Deker czy Paweł Małecki – to tylko niektóre nazwiska z grona 23 cukierników-autorów ekskluzywnego albumu, których prezentujemy w tym wydaniu „Mistrza Branży”.
O własnej książce marzy pewnie niejeden cukiernik i piekarz. Kiedy jedni dopiero noszą się z tym zamiarem, drudzy wydają kolejną książkę. Tak jak Paweł Małecki – mistrz cukiernictwa, który 2015 r. rozpoczął tytułem „Przepisy mistrza Pawła” (w rekordowym nakładzie 1,5 miliona egzemplarzy), a zakończył ekskluzywnym albumem. Co jest trudniejsze: przygotowywanie przepisów dla profesjonalistów czy dla amatorów? W jaki sposób mistrz Paweł podchodzi do tworzenia wykwintnych deserów? Jak wspomina pracę nad ekskluzywnym albumem i czy nie marzy mu się autorski program w TV? O to i wiele więcej zapytaliśmy osobiście polskiego mistrza cukiernictwa tuż przed wykwintną kolacją w Restauracji Belvedere połączoną z premierą najnowszego albumu „Wykwintne desery polskie”.
Kilka dni wcześniej, 18 listopada w Iławie, Aurora Czekoladowa miała okazję porozmawiać z innym mistrzem cukiernictwa Leonardo Di Carlo, który poprowadził szkolenie dla polskich cukierników w ramach Akademii Mistrza. Włoski maestro opowiada nie tylko, na czym polega naukowe podejście do cukiernictwa, ale przede wszystkim wyjaśnia, co to znaczy: "zrobić ciasto z sercem". Jak przyznaje nasz rozmówca: "skończyły się czasy, gdy cukiernikowi wystarczyły dobra pamięć i umiejętność liczenia. Chęć bycia innowacyjnym wyzwala potrzebę pójścia głębiej".
Skoro o innowacjach mowa, warto sprawdzić, co się dzieje w piekarstwie! Tu panują nie mniejszy ruch i twórczy ferment. Przy współpracy z niezależnymi ekspertami przygotowaliśmy podsumowanie trendów w piekarstwie w artykule „Ciekawe czasy dla piekarzy”. Czy tytuł brzmi jak przekleństwo? To pozostawiamy ocenie naszych Czytelników. Na pewno warto przeczytać i przekonać się osobiście.
Dla tych, którzy już myślą o ostatkach, przygotowaliśmy dodatek specjalny "Smaczny i tłusty czwartek", w którym nasi autorzy szukają innych pomysłów na pączki i chruściki, a zaproszeni goście prezentują receptury na pączki, inne chruściki, a nawet karnawałowe desery.
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Paweł Małecki wciąż na fali
Polskie wety współcześnie. Kulisy powstania albumu „Wykwintne desery polskie”
23 cukierników – autorów albumu o polskich deserach
Ludzie i ich pasje
Desery z wyższej półki
Alchemik wśród cukierników – Leonardo di Carlo
Efektywne zarządzanie
Pracownik – istotne ogniwo w budowaniu sukcesu firmy
Edukacja
Skuteczne sposoby pozyskiwania leadów – czyli jak gromadzić wartościowe dane klientów?
Kulisy produkcji
Sztuka ekspozycji, czyli o tacach wystawowych słów kilka…
Ciekawe czasy dla piekarzy – przegląd najważniejszych i najciekawszych trendów w piekarstwie na świecie i w Polsce
Wypiek pieczywa ze spowolnioną fermentacją ciasta w masie, cz.I
Folie dekorujące do pralin
AS formowania i wałkowania
ERG System SA radzi
Słoneczniki z ciasta martwego – tutorial Wiesława Kuci
Słodki stół na cztery pory roku – zima
Owocowe musy w deserkach
DODATEK: Smaczny i tłusty czwartek
Przez dziurkę od pączka
Najsmaczniejsze chruściki świata
Kuih keria – malezyjskie pączki z batatów
Szampańska truskawka
Tunezyjskie ciasteczka
AKO – mini pączki
Tradycyjne pączki z powidłami
Sprzedaż i ekspozycja
W – jak wartość odżywcza
Czym żywi się świat – cz. VIII. Żywnościowe wynalazki
Nowy rok – nowe produkty, co można zepsuć, pracując nad nimi
Flash News
Zobacz na ISSUU katalog reklamowy styczeń 2016 lub ściągnij PDF
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2015 tutaj
Mistrz Branży luty 2015 tutaj
Mistrz Branży marzec 2015 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2015 tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2015 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2015 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2015 tutaj
Mistrz Branży październik 2015 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę Mistrza Branży
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
więcej informacji o prenumeracie