Francuski producent czekolad premium wprowadził do sprzedaży polewę z całymi ziarnami kakaowca. Produkt nazywa się „Oqo” i wpisuje się w trend wykorzystywania w cukiernictwie jak najbardziej naturalnych składników i jak najkrótszych składów.
Firma Valrhona stara się wyjść naprzeciw oczekiwaniom profesjonalnych cukierników i smakoszy wysokogatunkowej czekolady, wypuszczając na rynek kuwerturę wzbogaconą o całe ziarna kakaowca. Polewa – jak zapewnia producent – jest intensywna w smaku, zawiera 73 % kakao i charakteryzuje się mocno wyczuwalnymi kwaskowymi nutami. Ziarna, jakie wykorzystano do kuwertury pochodzą z Madagaskaru (z plantacji Millot) i nie są poddawane procesowi konszowania, czyli mieszania czekolady aż do połączenia się wszystkich składników oraz odparowania wody. Dzięki pominięciu tego etapu polewa ma delikatnie kwaśny smak. Jak informują chocolatiers pracujący dla Valrhony, nowa kuwertura zmienia nasze wyobrażenia o czekoladzie idealnej – gładkiej i błyszczącej. „Oqo” zdecydowanie taka nie jest. Degustacja polewy to doświadczenie wielosensoryczne, w którym mają szansę brać udział profesjonalni czekoladnicy i cukiernicy oraz szersze grono smakoszy – mówi Pauline Machin, odpowiedzialna za produkt w przedsiębiorstwie.
Z kolei Thierry Bridron, dyrektor zarządzający w Szkole Valrhony w Paryżu twierdzi, że wypuszczenie na rynek „Oqo” jest porównywalne z wyprodukowaniem przez Varlhonę 40 lat temu „Guanaji 70%” – niezwykle aromatycznej, ciemnej czekolady, o bardzo prostym składzie (kakao plus czyste masło kakaowe), produkcie flagowym firmy, przeznaczonej dla zawodowców. Z tym, że Guanaja była inicjatywą samej Varlhony, a opisywana kuwertura powstała z inspiracji cukierników i czekoladników, którzy sugerowali wyprodukowanie trochę innej, nietypowej czekolady. Pierwsze próby wykorzystania polewy już miały miejsce. |Oqo” będzie dostępna w sprzedaży od 18 września br. Na razie ma być zarezerwowana dla wybranych klientów, którzy są członkami programu lojalnościowego firmy o nazwie „Cercle V”.
K.Sz.