Za 3 lata sprzedaż jednorazowych sztućców, naczyń i innych tego typu wyrobów z plastiku na terenie Unii Europejskiej będzie nielegalna. Warto więc zapoznać się z alternatywnymi rozwiązaniami i powoli się z nimi oswajać.
Podobne artykuły
Aplikacja pozwoli piekarniom ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję dwutlenku węglaNadchodzi Plastic Tax! Co jego wprowadzenie oznacza dla producentów opakowań i konsumentów?Piekarnia BIO od podstaw cz. 1O możliwościach, korzyściach i o tym, czy ekologiczne jednorazówki będą tańsze z Marcinem Niedzielskim i Krzysztofem Nowakiem – właścicielami wrocławskiej firmy Cantino – rozmawiała Anna Olszewska-Adamowicz.
Anna Olszewska-Adamowicz: Zakaz handlu jednorazowymi plastikowymi opakowaniami i produktami wejdzie w życie w 2021 roku. Parlament Europejski przegłosował nowe prawo.
Sprzedaż takich wyrobów na terenie UE będzie wówczas nielegalna. W piekarniach, cukierniach, lodziarniach czy punktach ze świeżymi sokami jednorazowe opakowania z plastiku trzeba będzie płynnie zastąpić produktami, które Unia akceptuje. To krok w dobrą stronę? Czy nie utrudni nazbyt pracy tym, którzy korzystają z takich opakowań na co dzień?
Marcin Niedzielski: Zakaz sprzedaży opakowań plastikowych naszym zdaniem nie jest żadnym utrudnieniem, a to dlatego, że dostępne są liczne alternatywne rozwiązania. Jednym z nich jest PLA, czyli w pełni biodegradowalny materiał wykonany z odnawialnych surowców naturalnych, m.in. z mączki kukurydzianej. Wspominam o nim, ponieważ oprócz tego, że jest to ekologiczna alternatywa dla plastiku pod względem czasu, w jakim w pełni się rozkłada bez szkody dla środowiska (85-90 dni), to wyglądem produkty wykonane z PLA bardzo przypominają plastik – podobieństwem jest przezroczystość!
FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL
Zastąpienie plastikowych opakowań, sztućców, słomek czy kubków ekologicznymi przynosi same korzyści dla nas jako konsumentów i dla naszego środowiska. Na naszej stronie www.cantino.pl znaleźć można wszystkie kształty, rozmiary i pojemności jednorazowych opakowań powszechnie używanych w lokalach o profilu gastronomicznym i nie tylko. Wejście w życie tej ustawy nie oznacza, iż musimy zrezygnować ze znanych nam opakowań, a właściwie znanych kształtów – wystarczy zmienić materiał, z jakiego są produkowane, na ekologiczny i przekonać się, jak wiele korzyści się za tym kryje. Jako świadomy konsument zdecydowanie uważam, że jest to krok w dobrą stronę!
Jakie tworzywa będą biodegradowalne na tyle, aby zyskać unijną akceptację?
M.N.: Tak jak wspomniałem, jednym z takich tworzyw jest PLA wytwarzany z odnawialnych surowców naturalnych. Opakowania
z niego wykonane są w pełni biodegradowalne, w warunkach kompostowania (duża wilgotność – 60% i wysoka temperatura – powyżej 60°C) ulegają rozkładowi w ciągu około 90 dni. W każdym kompostowniku zachowane są takie warunki, więc nie jest to ani kosztowny, ani skomplikowany proces. W przypadku gdy warunki te nie zostaną osiągnięte, czas rozkładu wydłuży się do około 6 miesięcy – opady deszczu, słońce, wiatr czy nawet śnieg zadbają o to, aby nasz widelec, kubek lub słomka zamieniły się w naturalny nawóz.
Proces biodegradacji jest obiegiem zamkniętym, w którym nic nie ginie: z roślin wytwarzany jest PLA (i nie tylko), z którego powstaje np. kubek, ten z kolei po zużyciu (pod wpływem warunków atmosferycznych) zamienia się w kompost użyźniający glebę, na której wyrośnie nowa roślina i proces rozpocznie się od nowa.
FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL
PLA to niejedyne biodegradowalne tworzywo, które zyskuje unijną akceptację. Nie można w tym miejscu nie wspomnieć o takich materiałach jak trzcina cukrowa, liście palmowe czy otręby pszenne, z których wykonywane są talerze, miski, półmiski i wszelkiego rodzaju opakowania na dania na wynos, sałatki, zupy czy lody. Czas rozkładu tych materiałów jest taki sam jak w przypadku PLA. Wyjątkiem są naczynia wykonane z otrąb pszennych – tu czas rozkładu wynosi tylko 30 dni, a to dlatego, że otręby są produktem spożywczym i wystarczy im tylko trochę wilgoci, np. opady deszczu. Talerze z otrąb są tak naturalne, że można je zjeść – w ich składzie nie ma nic poza otrębami pszennymi, a te są bardzo zdrowe!
Na naszej stronie www.cantino.pl sklasyfikowaliśmy wszystkie najpopularniejsze rodzaje opakowań ekologicznych w kilkunastu kategoriach sugerujących przeznaczenie każdego z produktów. Dodam jeszcze, że firma Cantino posiada w swojej ofercie wyłącznie ekologiczne produkty najwyższej jakości.
Jak papierowe opakowania, to najlepiej z okienkiem, przez które konsument może ocenić produkt. A jak okienko, to najlepiej wykonane z PLA, które ulega 100% biodegradacjiopakowania
FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL
Do łask wrócą papier i otręby? W co bezpiecznie zapakować ciasta bądź chleb? Torby papierowe są obecne zwłaszcza w piekarniach, ale co z plastikowym okienkiem?
Krzysztof Nowak: Jesteśmy przekonani, że papier, podobnie jak otręby, będzie coraz popularniejszym wyborem wielu z nas. Otręby, tak jak trzcina cukrowa, mogą być podgrzewane w piekarniku, dzięki czemu z powodzeniem można wykorzystać te materiały w piekarniach jako formę do ciast czy nawet chleba. (...)
Dalszą część wywiadu (65%) przeczytają Państwo w pełnym numerze Mistrza Branży (numer styczeń 2019).
Zachęcamy do wykupienia prenumeraty lub numerów archiwalnych.