...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Pieczywo mrożone w Polsce - perspektywy

Spożycie pieczywa w Polsce spada - jest to związane z modą na diety, na produkty wytwarzane w domu i zdrową żywność, wynika z przekonania, że pieczywo jest w dużej mierze produktem wysoko przetworzonym i może powodować wzrost masy ciała.

Jednakże nadal jesteśmy na 6. miejscu w spożyciu pieczywa w Europie i coraz chętniej kupujemy odpiekany chleb i bułki w dyskontach.

Według danych Stowarzyszenia Producentów Pieczywa Polacy najchętniej kupują pieczywo pszenne (ciemne i jasne), bułki, a wśród nich zwłaszcza kajzerki. Coraz częściej dokonują zakupu pieczywa w dyskontach, choć nadal wysoki i stabilny jest procent Polaków kupujących je w piekarniach i sklepach (66%). Artur Starek, prezes Stowarzyszenie Producentów Pieczywa, mówi w wywiadzie dla portalspozywczy.pl, że w latach 2011-16 jest widoczny stały trend wzrostowy sprzedaży pieczywa mrożonego do wypieku w sklepach; wzrost wynosi średnio 15% rocznie. Klientów kupujących w dyskontach  przekonuje bliskość miejsca zamieszkania i to, że pieczywo jest ciepłe i chrupiące (odpiekane na bieżąco). Obecnie większość sieci handlowych ma w ofercie pieczywo odpiekane na miejscu, a dyskonty odpowiadają za prawie 1/5 całościowej sprzedaży pieczywa.

Stowarzyszenie Producentów Pieczywa zawiązali czołowi producenci w branży piekarniczej: Aryzta Polska, Lantmannen Unibake Poland, La Lorraine Polska i Nowel. Celem Stowarzyszenia jest propagowanie konsumpcji pieczywa jako składnika zbilansowanej diety oraz najwyższych standardów produkcji i dystrybucji pieczywa. Stowarzyszenie upowszechnia także wiedzę na temat mrożonego pieczywa do wypieku, obalając mity w tej dziedzinie i edukując w zakresie czytania etykiet produktów. Przekonuje, że może się ono wpisywać w prozdrowotny trend, gdyż nie zawiera konserwantów, emulgatorów ani barwników, a wypiek w sklepach przeciwdziała marnowaniu żywności, bo sklepy wypiekają tyle, ile są w stanie sprzedać w ciągu dnia. Ważne jest także, by rozróżnić pieczywo mrożone do odpieku i ciasto głęboko mrożone, które jest zupełnie czymś innym i na pewno zdrowiu nie służy.

Jak mówi Artur Starek, firmy, które wchodzą w skład Stowarzyszenia, większość swojej produkcji sprzedają w Polsce, ale rośnie również eksport, głównie ze względu na zwiększające się moce produkcyjne polskich firm.

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji