Bogdan Smolorz (Biopiekarz) i Aleksander Nowakowski (Nowakowski Tradycja) połączyli siły. Pierwszym namacalnym efektem tej współpracy jest świeże rzemieślnicze pieczywo bezglutenowe w standardzie BIO, produkowane pod marką "Biopiekarz". Ale to dopiero początek zmian.
Podobne artykuły
Bezglutenowy chleb Bogdana Smolorza wyróżnionysüdback Trend Award - trwają zgłoszenia na branżowe innowacjeRECEPTOR 2.0 – nie kupuj – UŻYWAJ!Ta współpraca to ciekawy przykład synergii dwóch piekarni: małej, która rozwinęła innowacyjną technologię produkcji pieczywa BIO bezglutenowego (ale bez odpowiednich środków finansowych), oraz średniej wielkości firmy pod znanym nazwiskiem, która ma możliwości finansowe i sprzętowe do produkcji niszowego pieczywa na większą skalę. Od maja br. trwa współpraca między Bogdanem Smolorzem i Aleksanderm Nowakowskim, a jej efekty widać w zakładach produkcyjnych Nowakowski Tradycja, zlokalizowanych w Kisiniach i Iłowie (woj. warmińsko-mazurskie). – Wierzę, że wspólnie z ich zapleczem technicznym i sprzętowym i moją pomocą będziemy w stanie mieć wpływ na to co konsumenci dostaną do jedzenia (...) – napisał pod koniec lipca Bogdan Smolorz na fanpage'u BioPiekarz. Wiara, a przede wszystkim dobrze zorganizowane i przemyślane działania w krótkim czasie zaowocowały.
W sierpniu zaczęła działać piekarnia BIO bezglutenowa w Kisiniach, w której pieczywo powstaje od postaw, bez użycia gotowych mieszanek. W drugim zakładzie, w Iłowie, będzie produkowane pieczywo glutenowe również w standardzie BIO. – Uzyskaliśmy certyfikaty na 14 rodzajów pieczywa ekologicznego i na 7 rodzajów ekologicznego pieczywa bezglutenowego – nie kryje zadowolenia mistrz piekarski Aleksander Nowakowski. I przyznaje, że bez pomocy i wiedzy mistrza Bogdana Smolorza certyfikacja trwałaby dłużej. Pieczywo już jest dostępne w sieci sklepów "Bułka z masłem" (sieć własna Nowakowski Tradycja), ale w planach jest dystrybucja na większą skalę.
To dopiero początek działań obu piekarzy. – Jesteśmy wspólnie zdeterminowani, żeby przeprowadzić wypieki na naturalne tory, sukcesywnie wycofując wszystko co w naturalnym piekarstwie nie powinno mieć miejsca – czytamy na fanpage'u BioPiekarz.
Mistrzowie piekarstwa zamierzają zmienić podejście w produkcji pieczywa i pokazać, że piekarnictwo może być biznesem etycznym, prowadzonym tradycyjnie i z misją. Jak doszło do przełomowej współpracy piekarzy? Jak chcą osiągnąć ambitne cele, na jakie zmiany się szykują? Gdzie będzie dystrybuuowane innowacyjne pieczywo marki Biopiekarz? O tym więcej przeczytacie w najnowszym Mistrzu Branży, który pojawi się na początku września!