...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Piekarzu! Zgłoś się do nowego konkursu „MASTER BAKER 2019 – BAKEPOL”

Najwyższy czas pokazać, że praca piekarza jest równie widowiskowa, piękna i pociągająca, jak cukiernika i kucharza! Już niedługo, we wrześniu, będziemy mogli się o tym przekonać podczas konkursu dla piekarzy profesjonalistów oraz pasjonatów domowego i rzemieślniczego pieczywa. Od 1 lipca przyjmowane są zgłoszenia!

Konkurs jest otwarty dla wszystkich profesjonalnych piekarzy, a także amatorów wypieku domowego i rzemieślniczego pieczywa. Konkurs składa się z dwóch etapów: eliminacji drogą korespondencyjną, oraz części finałowej, która odbędzie się na targach BAKEPOL w dniach 12-13 września 2019 r. w Krakowie.
Spośród zgłoszonych do eliminacji prac fotograficznych Jurorzy wybiorą 6 najlepszych – po 3 wśród zawodowych piekarzy i amatorów.
Nagrodą główną jest tytuł „MASTER BAKER 2019 - BAKEPOL”, a także nagroda rzeczowa. Za drugie i trzecie miejsca przewidziane są dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

Każdy z Uczestników eliminacji konkursu otrzyma potwierdzenie udziału w konkursie, a także nagrodę w postaci akcesoriów przydatnych dla piekarzy. Zapraszam do udziału i do zapoznania się z zasadami konkursu.

REGULAMIN [AKTUALIZACJA]

§ 1

Zadanie konkursowe do eliminacji

Aby wziąć udział w eliminacjach do konkursu należy wykonać zadanie konkursowe:

  • Upiecz chleb oraz bułki zakładając, że docelowo czas wykonania tego zadania na żywo przed Jury i publicznością miałby wynosić 4 godziny (czas na wyprowadzenie ciasta metodą jednofazową, bądź wyprowadzenie ciasta końcowego z kwasu lub zaczynu jeśli metoda wymaga kilku faz, dzielenie, formowanie, fermentację końcową oraz pieczenie).
  • Wyszczególnij składniki oraz opisz pobieżnie metodę wytworzenia (nie wymaga się podania szczegółowej receptury) oraz czym wyróżnia się Twoje pieczywo.
  • Wyślij swoje zgłoszenie z danymi kontaktowymi (zawierające imię, nazwisko, adres, email, telefon kontaktowy) na adres email: KonkursMasterBaker@gmail.com określając swoją grupę: ZAWODOWY lub AMATOR

Zadanie konkursowe do finału

  • Upiecz na żywo przed Jury i publicznością chleb oraz bułki, które wykonałeś jako zadanie eliminacyjne, w czasie konkursowym 4 godziny (licząc do wyjęcia produktów z pieca). Jeżeli metoda tego wymaga, Uczestnik może przywieźć własny zaczątek, naturalny kwas piekarski, gotowy zaczyn, drożdże, mieszankę surowców, część ciasta dzień wcześniej i przechować je w lodówce.
  • Przedstaw składniki, metodę wytworzenia oraz czym wyróżnia się Twoje pieczywo.

§ 2

Kryteria wyboru

Pieczywo powinno wyróżniać się walorami smakowymi, oryginalną formą, oryginalnością  doboru surowców i technologią wytworzenia. Warunkiem jest pieczywo wykonane metodami rzemieślniczymi, zgodnie z tradycyjną technologią piekarską, lub tradycyjnymi metodami ludowymi, lub być tzw. rękodziełem modernistycznym. Nie dopuszcza się stosowania komercyjnych, gotowych stabilizatorów, polepszaczy, fortyfikatorów. Składniki mogą pochodzić z upraw BIO lub konwencjonalnych.

§ 3

Termin zgłaszania prac do eliminacji

Prace należy zgłaszać w dniach 1 lipca – 23 sierpnia 2019.

§ 4

Nagrody w eliminacjach

Za uczestnictwo w eliminacjach każdy Uczestnik, którego praca zostanie zakwalifikowana, otrzyma potwierdzenie udziału oraz upominki.

Nagrody w finale w grupie ZAWODOWY

- za I miejsce – tytuł MASTER BAKER 2019 ZAWODOWY – BAKEPOL i komplet nagród rzeczowych
- za II i III miejsce – dyplom oraz komplet nagród rzeczowych

Nagrody w finale w grupie AMATOR

- za I miejsce – tytuł MASTER BAKER 2019 AMATOR – BAKEPOL  i komplet nagród rzeczowych
- za II i III miejsce – dyplom oraz komplet nagród rzeczowych

 § 5

Jury

Prace oceni Jury konkursu pod przewodnictwem dr Józefa Sadkiewicza – prezesa Instytutu Sadkiewicza CPKZ przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o., w składzie Stanisław Butka – prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, Czesław Meus – przewodniczący komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia, Piotr Połomski – administrator facebookowej grupy „Domowy Piekarz”.

 

§ 6

Organizatorzy
Organizatorami konkursu są: Stowarzyszenie Polska Ekologia oraz Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, BAKEPOL – Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego

§ 7

Uczestnicy

Konkurs jest otwarty dla miłośników rzemieślniczego pieczywa – dla piekarzy zawodowych, a także amatorów wypieku domowego.

§ 8

Zasady:

  • Uczestnicy mogą zgłaszać wyłącznie zdjęcia wypieków własnego autorstwa, które samodzielnie wykonali.
  • Jeden Uczestnik może wysłać maksymalnie 3 zgłoszenia w eliminacjach do konkursu, w przypadku nadesłania większej ilości zgłoszeń zakwalifikowane zostaną ostatnie trzy.
  • Zwycięzcy eliminacji konkursu zostaną ogłoszeni na fanpage Stowarzyszenia Polska Ekologia, na fanpage Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, na fanpage portalu i czasopisma Mistrz Branży, na grupie "Domowy Piekarz", oraz powiadomieni przez Messenger.
  • Zwycięzcy finału konkursu zostaną wyłonieni na targach BAKEPOL, a także na fanpage Stowarzyszenia Polska Ekologia, na fanpage Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, na fanpage portalu i czasopisma Mistrz Branży, na grupie "Domowy Piekarz"
  • Zwycięzcy konkursu wyrażają zgodę do nieodpłatnego udostępnienia organizatorom praw autorskich do prac w nieograniczonym czasie, do wykorzystania wyłącznie do celów związanych z konkursem.
  • Nagrody rzeczowe zostaną wysłane przez organizatorów, na koszt organizatorów tylko na terenie Polski
  • Szczegółowe informacje na temat zadania finałowego zostaną udostępnione do dnia 23 sierpnia 2019 roku.
  • Zwycięzcy eliminacji zobowiązani są do zadeklarowania chęci udziału w finale konkursu, przedstawić listę surowców, składników, niezbędnego sprzętu oraz ewentualnego noclegu do dnia 23 sierpnia 2019 roku.
  • Organizator zapewni nocleg dla uczestników finału konkursu na swój koszt.
  • Na potrzeby finału Organizator zapewni wszystkie niezbędne urządzenia, sprzęty i surowce.
  • Nagrody nie podlegają wymianie na równowartość pieniężną
  • Przystępując do konkursu Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby przeprowadzenia konkursu.
  • Przystępując do konkursu Uczestnik akceptuje zasady i regulamin konkursu

ORGANIZATORZY KONKURSU

PATRONAT I WSPARCIE
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski
Patronat medialny objął portal Mistrz Branży i czasopismo Mistrz Branży
Wsparcie w przygotowaniu eliminacji konkursu udziela facebookowa grupa miłośników pieczywa „Domowy Piekarz”


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji