autor: Prospona
SKŁADNIKI:
Ciasto piernikowe:
8 jaja
466 g dżem czarna porzeczka PROSPONA
586 g cukier
666 ml mleko
900 g mąka
333 ml olej
32 g cukier wanilinowy
25 g cynamon
50 g kakao
50 g soda
50 g przyprawa do piernika
Masa z białym makiem:
1000 g Masa makowa z białego maku PROSPONA
500 g masło
50 g płatki migdałowe
50 g wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ciasta piernikowego wymieszać na jednolitą masę. Wylać na blaszkę 30 cm x 20 cm. Piec ok. 60 min w temp. ok. 160oC. Przygotować masę z białego maku. Masło napowietrzyć dodać masę makową z białego maku PROSPONA, płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. Można do masy dodać spirytus. Po ostudzeniu piernik przekroić, przełożyć przygotowaną masą z białym makiem. Przesmarować powidłami śliwkowymi. Polać polewą czekoladową i dekoracyjnie posypać owocami kandyzowanymi lub posypkami owocowymi.