...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Przyjazne Pączki Pana Piotra

Jutro pączkowe szaleństwo ogarnie Polaków, a dzisiaj w nocy ogarnie cukierników, którzy będą musieli zmierzyć się z ogromną produkcją. Dla wszystkich, którzy chcą zaoferować swoim klientom coś nowego, przyjaznego dla zdrowia, proponujemy sprawdzoną recepturę cukiernika Piotra Burzawy.

     
 

Artukuł pochodzi ze stczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Receptura na 30 sztuk

Składniki:
1000 g mąki typ 500
460 g mleka
200 g cukru
150 g margaryny nieutwardzonej
10 żółtek jaj
50 g drożdży
10 g soli

Sposób przyrządzenia:
Ciasto sporządzamy metodą dwufazową

I etap: Rozczyn
- 500 g mąki
- 460 g mleka
- 50 g cukru
- 50 g drożdży
Mleko podgrzewamy do temperatury 28-32°C. Mąkę, cukier, drożdże odważamy do jednej miski, zalewamy mlekiem i wyrabiamy rozczyn. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników gotowy rozczyn obsypujemy obficie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn jest dojrzały, przystępujemy do II etapu.

II etap: Ciasto
Pozostałe składniki: mąka, żółtka, cukier, sól wsypujemy do miesiarki i dodajemy gotowy rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż zrobi się jednolite i aksamitne. W końcowej fazie wyrabiania ciasta dodajemy tłuszcz o temp. około 28°C. Ciasto obsypujemy mąką i poddajemy I fazie leżakowania - czas od 30 do 45 minut. Przebijamy ciasto i ponownie poddajemy leżakowaniu - czas od 30 do 45 minut. Następnie ponownie przebijamy ciasto i  odstawiamy. Po 15 minutach spoczynku ciasto dzielimy na kęsy o masie 60 g i formujemy pączki. Czas fermentacji - około 60 minut. Komora fermentacyjna - 30-35°C, wilgotności 75%.

III etap: Smażenie, nadziewanie i dekorowanie pączków
Smażyć pączki 6-8 minut w tłuszczu o temperaturze 170-180°C. Pączki przewracamy jednokrotnie. Po wysmażeniu pączki nadziewamy różanym nadzieniem i dekorujemy pomadą cukrową lub posypujemy cukrem pudrem.

Zapamiętaj
- Rozczyn obficie sypać mąką.
- Tłuszcz dodaj wyłącznie w końcowej fazie wyrabiania ciasta.
- W zależności od użytego sprzętu dostosuj czas wyrabiania ciasta.
- Pączki możesz dwukrotnie przewracać podczas smażenia, wedle uznania.
 

 

*W próbie użyto nadzienia z płatkami róży firmy Prospona oraz tłuszczów nieutwardzonych firmy Kruszwica.

 

 

 

 



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez PROSPONA Sp. z o. o.

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji