Autor: Ewa Myszkowska, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
RECEPTURA
Ciasto
40 dkg mąki pszennej typ 450
12 dkg cukru pudru
16 dkg miodu naturalnego
6 dkg tłuszczu (masło lub margaryna)
2 jaja L
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki kakao
Lukier do dekoracji pierniczków
1 białko
20-25 dkg cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
To piękna, pachnąca i jadalna ozdoba naszej choinki
Przygotowanie
Ciasto
Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche, w środku zrobić dołek, wbić do niego jajka, wlać roztopione chłodne masło i miód, zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, żeby ciasto dojrzało.
Na następny dzień ciasto zagnieść, rozwałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm i wykrawać krążki.
Metalowe miseczki o średnicy 5 cm z półokrągłym dnem natłuścić margaryną po zewnętrznej stronie i oblepić krążkiem ciasta, posmarować białkiem, położyć na blaszce do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika 190-200°C i piec ok. 8-10 minut. Po upieczeniu ściągnąć z metalowej miseczki i za pomocą lukru sklejać po dwie połówki razem. Najlepiej przed sklejeniem do środka włożyć tasiemkę, która później posłuży do powieszenia bombek na choince.
Lukier
Białko ubić na sztywną pianę i dodawać powoli porcjami cukier puder, aż do momentu gdy lukier będzie miał odpowiednią gęstość.
Dodać sok z cytryny I dokładnie utrzeć.
Utarty lśniący lukier włożyć porcjami do woreczka foliowego do jednego rogu, zakręcić szczelnie, odciąć minimalnie rożek, robiąc malutki otworek i sklejać połówki bombek.
Gdy wyschną udekorować dowolnie. Suszyć w pozycji wiszącej.