W maju tego roku po raz pierwszy zostanie rozegrany konkurs na Najlepszego Sandwicha we Francji. Wydarzenie będzie miało miejsce w ramach corocznego Święta Chleba (Fête du pain).
Wydawać być się mogło, że w kraju nad Sekwaną organizuje się zawody kulinarne na wszystkie wypieki czy desery i nie ma już luki do wypełnienia. Jednak istnieje jeszcze wyrób, który nie miał dotychczas swojego konkursu. Jest to kanapka, określana we Francji anglosaskim słowem „sandwich”. Najpopularniejszym zestawem kanapkowym we Francji jest pieczywo z masłem i szynką, ale piekarze, dzięki takim konkursom, chcą urozmaicić menu i zaskoczyć konsumentów. Organizatorem kanapkowych zawodów jest Confédération des boulangers (Konfederacja piekarzy) i firma Sysco France, światowy lider w zaopatrywaniu restauracji w produkty żywnościowe i nie tyko. Finaliści zostaną wyłonieniu w konkursach departamentowych, by 15 maja stawić się w Paryżu. W ciągu 5 godzin będą zobowiązani, by przygotować 3 zestawy kanapek w kategoriach: kanapka roślinna, kanapka z owocami morza i kanapka mięsna. Do wykorzystania otrzymają najwięcej 120 gr pieczywa i 220 gr dodatków na każdą kanapkę z danej kategorii. Ocenie będzie podlegać organizacja i higiena pracy, wygląd, zapach, smak, równowaga między teksturami, wygoda w spożyciu i praktyczność opakowania.
K.Sz.