...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Plan B – jako plan na biznes. Trwała, oddychająca powłoka z mikrofazy nowej generacji w kastlach i peelboardach.

Wraz z zaistnieniem w polskich piekarniach systemów chłodniczych, zapewniających pieczywu nieocenione walory smakowe i aromatyczne, pojawiła się konieczność używania do produkcji pieczywa kastli do leżakowania i transportowania kęsów.

Ochronny system przetrzymywania i transportu kęsów w kastlach to – obok temperatury i wilgotności – najistotniejszy czynnik w produkcji pieczywa prowadzonego przez chłodnictwo Wszystkie z wymienionych trzech aspek­tów wpływają znacząco na jakość końcową pieczywa.

Kastle transportowe są niezbęd­nym wyposażeniem zakładów prowadzących odpiek sklepowy. Do sprawnej obsługi wielu punktów po­trzeba średnio od kilkuset takich skrzy­nek. Jakość wykonania kastli musi być na najwyższym poziomie. Wielogodzinne przebywanie kęsów w chłodni, powolne dojrzewanie ciasta w specyficznym kli­macie temperaturowo-wilgotnościowym to newralgiczne warunki, sprzyjające powstawaniu pleśni i grzybów. Dlatego aspekt higieny jest tutaj najistotniejszy. Ale nie tylko.

Kastle inne niż wszystkie
W naszej praktyce dotychczas spoty­kaliśmy u klientów kastle z tworzywa sztucznego, które miały specjalną gar­bowaną powierzchnię, albo też kastle, które wymagały dodatkowo podkładki z gąbki czy folii. Niestety ani jedna, ani druga forma nie były satysfakcjonują­ce. Z racji wilgoci, którą oddaje każdy kęs, i braku możliwości jej odprowadze­nia ciasto przywierało do tworzywa ka­stli, nawet tego karbowanego. Wydłużał się cenny czas pracy przez długi proces odrywania kęsów, wspomagany ostuki­waniem spodu kastli. Niektórzy z pieka­rzy sięgnęli po koło ratunkowe i wyko­rzystują podkładki z tworzyw sztucznych w postaci cienkich gąbek. O ile problem z przywieraniem zniknął, pojawił się inny – mianowicie ciągłe poprawianie ucieka­jących (przesuwających się) podkładek oraz trudność związana z utrzymaniem higieny. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku najpóźniej po ok. 4 miesiącach pojawiał się problem pleśni.

Mikrofaza umieszczona jest w tworzywie sztucznym (na dnie kastli), w sposób trwały, metodą natryskową

 

Wychodząc naprzeciw potrzebom piekar­ni, niemiecka firma PlanB stworzyła ka­stle, które spełniają wymogi higieniczne, ergonomiczne i jakościowe tego niełatwe­go procesu technologicznego. Są to ka­stle inne niż wszystkie, głównie ze względu na wykorzystanie dwóch składników: tworzywa sztuczne­go, z którego tłoczona jest kastla, i mikrofazy stanowiącej integralną wewnętrzną część kastli. Mikrofaza umieszczona jest w tworzywie sztucznym (na dnie kastli), w sposób trwały, metodą natryskową. Wykorzystany materiał jest absolutną technologiczną rewolucją, za­wiera tzw. mikrofilamenty, miliony mikro­kanałów gwarantujących stałą cyrkulację powietrza. Najnowsza generacja mikrofa­zy z jednej strony idealnie wchłania wil­goć, którą oddaje kęs, z drugiej bardzo szybko osusza się samoczynnie. Pleśń i grzyby nie mają szans. W efekcie kęsy podczas przekładania na blachy nie przy­klejają się i nie niszczą swojej struktury. Piekarz zyskuje na czasie, bo przekłada­nie odbywa się błyskawiczne, a klient – na jakości. Bułka dzięki materiałowi, który tak dobrze regulu­je wilgoć, ma charakterystyczną chrupiącą i rumianą skórkę.

W dotyku materiał przypomina delikatny aksamit. Naturalnie nie ma przeciwwskazań do mycia kastli w myjkach przemy­słowych. Co więcej, materiał, oprócz walorów higienicznych, cechuje duża odporność na mechaniczne uszkodzenia oraz wszelkie deformacje po kontakcie z wodą.
Kastle są tłoczone, nie mają newralgicznych miejsc łączenia materiału, a narożniki są zaokrąglone w celu gwarancji zacho­wania higieny.
Podwójna ściana kastli spełnia funkcje izolacyjne – istotny czynnik w przypadku transportu sztaplowanych kastli do skle­pów. Ułożone w stosie, tworzą bufor chłodniczy, nie wyma­gając dodatkowego chłodzenia (samochodu-chłodni). Wyko­nane są z niemiecką precyzją, nakładane na siebie, idealnie przylegają, a odpowiednio dobrana otwory po dłuższym boku pozwalają na szybkie schłodzenie w chłodni zasysowej. Boki o wysokości 49 mm zabezpieczają kęsy przed wysuszeniem.
Kastle są lekkie, wykonane bardzo estetycznie, stabilne i speł­niają wszelkie wymogi higieniczne. Są od niedawna dostępne na rynku polskim w trzech podstawowych wymiarach: 60 x 40 cm, 78 x 58 cm i 98 x 58 cm. Dowodem na rewolucyjny wymiar tych kastli jest prestiżowa nagroda IBA Trophy, otrzymana podczas targów IBA w 2012 r.

Coraz częściej w Polsce spotkać można system garowania ciasta na deskach zwanych peelboardami

 

Deski garownicze – peelboardy
Coraz częściej w Polsce spotkać można system garowania cia­sta (czy wydłużonego prowadzenia kęsów przez system chłod­niczy) na deskach, zwanych peelboardami. Deski garownicze połączone ze stacją wykładania na automatyczny stół zała­dowczy pieców wsadowych to prosty i ekonomiczny system automatyzacji pieczenia.
Drewniane peelboardy są „wodą na młyn” dla sanepidu. Dla­tego też rynek oferuje deski z tworzywa sztucznego. Dla tego rozwiązania niemiecka firma PlanB zastosowała również swoją nowatorską technologię, polegającą na przymocowanej trwale mikrofazie o najnowszych parametrach przepuszczania powie­trza. Co ciekawe, deski są dwustronne. Górna strona ze wspo­mnianą powłoką mikrofazy o dużej przepuszczalności powietrza świetnie sprawdza się w wypadku pieczywa jasnego (w tym bułek), nie posypywanego mąką.

 

Kęsy nie przyklejają się do deski dzięki zdolności odbierania wilgoci przez materiał i do samoosuszania się. Deska pozostaje czysta, bez śladów po cieście. Mikrofaza wtopiona jest w two­rzywo sztuczne, stanowi jego integralną część. Nie ma mowy o odchodzeniu czy tworzeniu pęcherzy pod materiałem.

Podobnie jak w przypadku kastli, również i deski z tą powłoką mogą być myte w myjkach. Mimo środków myjących oraz stoso­wanych temperatur deski z mikrofazą nie deformują się, są go­towe – suche – do natychmiastowego użycia.
Dolna strona peelboardu ma lekko porowatą strukturę. Ten ro­dzaj powierzchni wymaga posypywania mąką, dlatego też dedy­kowana jest dla pieczywa rustykalnego, bagietek czy ciabatty.

Małgorzata Majdan

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji