Książka o polskiej kuchni, kulturze, tradycjach, czyli "Polish Culinary Paths" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek po raz kolejny została nagrodzona! To dowód na to, że mamy czym się pochwalić i to na arenie światowej!
30 marca w Warszawie podczas uroczystej gali rozdano prestiżowe AIG PRIX - nagrody przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Uhonorowan została również publikacja Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek o kuchni polskiej - "Polish Culinary Paths". Książka wydana w czterech językach obcych (angielskim, chińskim, koreańskim i japońskim) i przygotowana na zamówienie MSZ została nagrodzona Prix de la Littérature Gastronomique.
Gospodarzem uroczystości była Akademia Gastronomiczną w Polsce. Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna (Académie Internationale de la Gastronomie) to prężnie działająca organizacja wspierająca i doradzająca w zakresie gastronomii, sztuki kulinarnej i kultury kulinarnej. Jej lokalne oddziały obecne są między innymi w takich krajach jak: Austria, Belgia, Francja, Indonezja, Japonia, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Peru, Polska, Portugalia, USA, Wielka Brytania czy Włochy.
To nie pierwsza nagroda dla "Polish Culinary Paths". W grudniu 2016 roku książka została nagrodzona w Chinach w prestiżowym konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi, zaś jury konkursu Gourmand World Cookbook Awards uznało publikację za najlepszy polski tytuł 2016 roku w trzech kategoriach: TRANSLATION, EASTERN EUROPE CUISINE i DIPLOMATIC GASTRONOMY. Książka zakwalifikowała się też na finałową shortlistę, we wszystkich kategoriach. Finałowa gala Gourmand World Cookbook Awards odbędzie się w maju 2017 roku w Yantai w Chinach.
- Nagroda przyznana przez tak prestiżowe gremium to dla mnie ogromne wyróżnienie. Sygnał, że to co robię ma sens. Zwłaszcza, że wraz z nagrodami dochodzą do mnie pozytywne słowa od czytelników z różnych zakątków świata - cieszy się Magdalena Tomaszewska-Bolałek. I już zapowida swoją kolejną książkę. - Niedawno ukończyłam pracę nad kolejnym tytułe. Jestem na etapie szukania wydawcy. Tym razem będzie to publikacja z przepisami na różne słodkości i słoności okraszona historią oraz anegdotami związanymi z wypiekami i deserami.
O szczegółach publikacji poinformujemy naszych czytelników na naszym portalu. Tymczasem czekamy z niecierpliwością!