...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Ponad tona lodów w jedną dobę – Paweł Jafernik wraz z ekipą lodziarzy dokonali rekordowego wyczynu!

To pierwszy taki wyczyn w historii polskiego lodziarstwa. Organizator nie spał całą dobę, ale dokonał czegoś niezwykłego, ku uciesze uczestników akcji. Ci mogli zajadać się lodami o smaku sernika, a nawet piwa!

25-26 maja w Kórniku (k. Poznania) ustanowiono rekord Polski w kręceniu lodów! W ciągu 24 godzin powstała tona lodów rzemieślniczych, konkretnie 1030 kg, któ-re rozdysponowano w ilości 5400 porcji do degustacji. Były wśród nich lody owocowe, pistacjowe, czekoladowe, kawowe, budyniowe, jogurtowe, o smaku sernika, szarlotki, a nawet piwa. Pobito więc aż dwa rekordy: najdłuższy czas przygotowywania lodów oraz największa porcja lodów wykręcona w 24 godziny.

 

 

Wydarzenie miało miejsce pod Zamkiem w Kórniku, a więc lody powstawały w polowych warunkach – pod ustawionym namiotem, co dodatkowo utrudniało zadanie. Sam pomysł to inicjatywa właściciela Wytwórni Lodów z Kórnika Pawła Jafernika, który pracował samodzielnie przez całą dobę, z zaledwie godzinną przerwą na sen. Żeby rekord udało się pobić, do współpracy zaprosił kolegów po fachu. Lody kręcili wraz z nim Szymon Sapieha (Lody by Szymon Sapieha), Krzysiek Smoleń (Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre), Jarosław Graczyk (Laboratorio Del Gelato LIZZ Lody, Zielona Góra), Przemysław Świerzewski i Dawid Kucharski (kawiarnia Na Teatralce w Poznaniu).

 

 

By rekord był odnotowany i zarejestrowany oficjalnie przez Biuro Rekordów Polski, musiał odbyć się w ramach festynu z udziałem publiczności. Musiał również być monitorowany i prowadzony pod nadzorem. Nad prawidłowym przebiegiem akcji czuwała Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. 

 

 

Zdjęcia: Szlak Kuliarny "Smaki Powiatu Poznańskiego" 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji