...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Prawie stuletnia “papieska” piekarnia zamknięta

Rzymska rodzinna piekarnia Arrigoni, która od 1930 roku dostarczała pieczywo do Watykanu, właśnie została zamknięta. Głównymi czynnikami był spadek ilości klientów spowodowany masową turystyką oraz wysokie ceny energii.

Piec 93-letniej piekarni został wyłączony 4. lipca. Ojciec obecnego właściciela, Angela Arrigoni, założył Panificio Arrigoni w 1930 roku, gdy papieżem był Pius XI. Mały rodzinny zakład mieścił się tuż za murami Watykanu, niedaleko Placu św. Piotra i do teraz nieprzerwanie dostarczał chleb kolejnym papieżom. Podczas pontyfikatu Jana Pawła II, przez 27 lat do Watykanu przywożono tradycyjny rzymski chleb ciriola i bułki rosetta. Piekarnia dostarczała też pieczywo obecnemu papieżowi Franciszkowi.

 


Oprócz głów kościoła katolickiego piekarnia miała wielu stałych klientów. Jednakże według tego, co powiedział jej właściciel, okolica mocno się zmieniła. Domy zamieszkiwane niegdyś przez okolicznych mieszkańców obecnie oddano agencjom i przeznaczono głównie na wynajem dla turystów, którzy w bardzo nieznacznym stopniu kupują w małych lokalnych sklepach. Wyjechali rzemieślnicy, których wcześniej było sporo. W dzielnicy Borgo Pio otworzyło się też dużo restauracji dla turystów, z których ci chętnie korzystają. Do tego doszedł znaczny wzrost cen energii i te czynniki spowodowały, że piekarnia nie była w stanie dłużej się utrzymać. Arrigoniemu nie udało się także uzyskać pozwolenia na stoliki na zewnątrz, które mogłyby przyciągnąć turystów. Watykański reporter Iacopo Scaraamucci skrytykował na Twitterze Radę Miasta Rzymu, która nie próbowała ocalić tego kawałka historii i rzymskiego dziedzictwa.

ESS

źródło: Biznes.interia.pl

 

zdjęcie: KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji