Rynek lodów w Polsce nieustannie się rozwija, a spożycie z roku na rok rośnie, dzięki czemu branża staje się coraz bardziej wymagająca. W ostatnich latach powstało tysiące lodziarni, które oferują coraz bardziej innowacyjne formy podawania lodów oraz bogatą paletę smaków.
Podobne artykuły
Maszyny GX – zawsze świeże lodyJuż nie tylko „świderki” i „włoskie” - Hard – Ice poszerza ofertę maszyn do lodówInnowacyjność w świecie lodów. Marka "u Lodziarzy" prezentuje Łapsiaki – lody dla psówWspółczesny klient jest coraz bardziej świadomy, skupia się na jakości użytych składników oraz świeżości produktu. Nie przyciąga go już tylko cena lodów, ale przede wszystkim ich jakość.
Wiele lodziarni określa się mianem rzemieślnicza czy naturalna, ile w tym prawdy? Niestety wiele z nich nie ma nic wspólnego z naturalnymi lodami. Mleko w proszku, barwniki, chemiczne stabilizatory, sztuczne konserwanty – to jeden z kierunków produkcji. Jednak nazywanie tego sposobu produkcji naturalnym jest równoznaczne z wprowadzaniem konsumenta w błąd. Jak sprostać wysokim wymaganiom rynku? Odpowiedzią może być produkcja świeżych lodów na oczach konsumentów! Włoska firma FRIGOMAT jako pierwsza opracowała urządzenie z serii GX, które łączy ze sobą tradycyjny sposób produkcji z innowacyjnymi rozwiązaniami, a przede wszystkim łatwością obsługi. GX jest frezerem, który posiada funkcję witryny.
Firma w swojej ofercie ma cztery modele urządzeń z serii GX (GX2, GX4, GX6 oraz GX8), każdy z numerów odpowiada liczbie
cylindrów, w których można jednocześnie produkować lody. Ważny jest fakt, iż każdy z nich posiada indywidualny elektroniczny panel sterowania, a pracują one niezależnie od siebie. Oznacza to, że w każdej komorze możemy dowolnie operować trybem pracy.
Jak działa GX i jak lody są produkowane na oczach klienta? Obsługa maszyny jest bardzo prosta, a co najważniejsze nie potrzebujemy skomplikowanego zaplecza oraz żadnych innych dodatkowych urządzeń, aby wytwarzać lody. Do komory GX-a wlewamy wcześniej przygotowaną przez nas mieszankę, włączamy tryb mrożenia i po 15 minutach mamy lody gotowe do sprzedaży. Urządzenie wyposażone jest w dwa czujniki: temperatury oraz konsystencji, dzięki którym utrzymywana jest odpowiednia temperatura oraz konsystencja lodów. Kierunek, jaki obierzemy, zależy jest od nas – czy chcemy produkować lody naturalne, czy będziemy używać półproduktów.
Polecamy używanie naturalnych składników, wówczas bowiem z czystym sumieniem można reklamować się jako lodziarnia, które produkuje rzemieślnicze lody na oczach klienta. Dzięki transparentnym kopułom cały proces jest widoczny dla konsumentów. Do każdego smaku GX posiada dedykowaną łopatkę do nakładania, a dzięki opatentowanemu systemowi, w którym część łopatki pozostaje wewnątrz komory w minusowej temperaturze bez możliwości rozwijania się bakterii, lody nakłada się wygodnie i szybko. Mieszankę możemy dowolnie dolewać już do wyprodukowanych lodów, aby zachować ciągłość sprzedaży.
Przykuwający uwagę design, proces produkcji oraz opatentowane rozwiązania są tylko elementami, które wzbogacają atrakcyjność urządzeń z tej serii. Najważniejszy jest produkt. Czym się różni od lodów produkowanych w tradycyjny sposób? Przede wszystkim unikamy mrożenia szokowego! Konsystencja lodów jest kremista, smak bardzo wyczuwalny. Lodów produkowanych w urządzeniach FRIGOMAT z serii GX nie trzeba pasteryzować. Produkt możemy dowolnie komponować, dodając do nich kawałki owoców, orzechów czy bakalii.
Do kogo kierowana jest produkcja świeżych lodów? Wbrew pozorom nie tylko do lodziarni. Koncept idealnie sprawdza się jako element uzupełniający w takich miejscach jak restauracje, piekarnie, cukiernie, kawiarnie, hotele czy pizzerie, gdzie można z powodzeniem oferować desery, lody, granitę czy jogurt mrożony. GX idealnie nadaje się pod zabudowy, jako urządzenie wolnostojące czy w sezonie wystawione przed lokal bądź na ogródek. Możliwość indywidualnej personalizacji dodaje GX charakteru oraz atrakcyjności.