Czy jedna kromka chleba może zawierać tyle soli co paczka chipsów? Okazuje się, że tak. Brytyjska grupa Action on Salt przebadała skład prawie 250 rodzajów krojonego chleba. Wyniki skłoniły ich do zaapelowania do rządu o zdecydowane działania w sprawie ilości soli w produktach spożywczych.
Podobne artykuły
Wszędobylskie alergie pokarmoweW poszukiwaniu prawdziwego chleba – konsumencie, chroń się samCambya - roślinna redukcja cukruAction on Salt to grupa specjalistów i naukowców skupiających się na badaniu żywności pod kątem zawartości soli i edukowaniu na temat jej wpływu na zdrowie. Grupa pracuje nad osiągnięciem konsensusu między producentami żywności a rządem mającym na celu zmniejszenie zawartości soli w przetworzonych produktach, jak również w codziennej diecie. Przewodniczy jej profesor medycyny sercowo-naczyniowej Graham MacGregor.
Według rządowych wytycznych pieczywo powinno zawierać maksymalnie 1,01 g soli na 100 g produktu. Tymczasem badania różnych rodzajów chleba sprzedawanych w największych marketach w Wielkiej Brytanii, wyprodukowanych przez 28 różnych firm wykazały znacznie wyższą zawartość soli; w 75% z nich była znacznie przekroczona. Co więcej, niektóre chleby miały w 1 czy 2 kromkach tyle soli ile 25 g paczka chipsów czy hamburger lub frytki z McDonald’s.
Grupa zaapelowała do rządu o zdecydowane działania w sprawie ograniczenia ilości soli przez producentów żywności, argumentując, że dieta bogata w sól zwiększa ryzyko zawału serca czy udaru mózgu, a przemysł spożywczy już zbyt długo ma zgubny wpływ na zdrowie publiczne. Jak zauważył profesor MacGregor, zmniejszenie ilości soli w diecie jest jednym z najefektywniejszych sposobów na obniżenie ciśnienia krwi i ograniczenia ilości osób cierpiących i umierających z powodu chorób serca.
Mimo badań szerokiej gamy produktów w 2011 roku ilość soli w żywności nadal rośnie. Światowa Organizacja zdrowia (WHO) podaje, że około 99% osób dorosłych na świecie spożywa dziennie więcej soli niż zalecane 5 g, co prowadzi do ok. 2 milionów zgonów rocznie. W samej Wielkiej Brytanii przeciętnie spożycie to ok. 8,4 g dziennie.
źródło: KLIK!