Smakosze ptasiego mleczka mają okazję spróbować konkurencyjnych delikatnych słodyczy - zefirków popularnych w Ukrainie. Ich autorką jest Julia z Chersonia, od dwóch lata prowadząca studio cukiernicze, Pan Zefir w Krakowie.
Julia Holistyna z Ukrainy produkuje na krakowskim Podgórzu (dzielnica Krakowa) zefirki – rosyjski i ukraiński przysmak, który przypomina nasze polskie ptasie mleczko, jest tylko trochę twardsze w strukturze. Zefirki przygotowuje się z białek, cukru, substancji żelującej (agaru) oraz z owocowego purée np. z jabłek czy jagód. Są to słodycze z dawnego Związki Radzieckiego, które cieszą się szczególną popularnością w Ukrainie i na Białorusi. Znane są już od XIV - XV wieku. Wtedy było to połączenie musu owocowego z miodem, który długo gotowano. Wraz z przybyciem w XVIII wieku do Rosji kucharzy francuskich zaczęto dodawać do musu ubitą pianą z białek z dodatkiem cukru. Wtedy zefirki zaczęły przypominać te, którymi możemy delektować się dziś.
Przygotowanie zefirów
Nazwa pochodzi z mitologii greckiej i oznacza Zefira - boga lekkiego wiatru zachodniego. Bo to słodycz lekka w smaku i w gramaturze. Nie jest również trudna w samym przygotowaniu, choć zefirki Juli w formowaniu takim, jakie robi ona wymagają artystycznego talentu. Zefirków się nie piecze. Wystarczy ubita piana z białek z cukrem. Potem dodaje się mus owocowy i odstawia zefirki do lodówki. Można oblać je dodatkowo czekoladą. Julia Holistyna wykorzystuje wysokogatunkową czekoladę belgijską. Ale to nie wszystko. Julia przyjechała do Polski zanim wybuchła wojna. W Ukrainie pracowała jako lektorka języka angielskiego. Interesowała się rękodzielnictwem i projektowała biżuterię, stąd jej zefirki sprzedawane są nie tylko w klasycznych kształtach przypominających małe bezy, ale także jako kwiaty, układane w imponujące bukiety. Pomysł na produkowanie słodkości przyszedł spontanicznie, podczas przygotowywania menu na piknik z ukraińską kuchnią. Po pewnym czasie została otwarta pracownia cukiernicza z produkcją zefirków.
Na instagramowym koncie możemy zobaczyć blaty tych słodkości w klasycznych formach, czyli przypominających bezy i w innych kształtach jak np. lody, donuty czy grzybki. Wspomniane bukiety z zefirkowych kwiatów to imitacje tulipanów, róż, piwonii, nenufarów. Również wachlarz smaków jest w manufakturze szeroki: mandarynkowy, cytrynowy, lawendowo – jagodowy, malinowy, miętowo – melonowy. Zefirki Julii można kupić w sklepie „Pan Zefir” na ul. Józefińskiej 45 w Krakowie. A także zamówić poprzez internet na terenie całej Polski.
KS
Zdjęcia >>> Pan Zefir