autor; Karolina Musielak, klasa II fr/wz, Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni
nauczyciel: Dorota Kaczmarek
RECEPTURA
Składniki
280g mąki typ 500
3 jajka
150g powideł śliwkowych
200g cukru kryształ
3 łyżki przyprawy do piernika
250g masła (najlepiej margaryny kasia) + 2 łyżki na polewę
3 łyżki kakao
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50g posiekanych orzechów włoskich
50g rodzynek
łyżka skórki pomarańczowej (posiekanej)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
migdały do dekoracji
Sposób Wykonania
Przygotowanie rozpoczynamy od roztopienia masła. Do płynnego masła dodajemy przyprawę do piernika, kakao, powidła śliwkowe oraz miód. Masę odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dolewamy do nich przestudzone masło z przyprawami. Całość mieszamy, w następnej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Łączymy składniki i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170-180°C przez około 50 min. Zostawiamy keks do wystygnięcia. W międzyczasie robimy polewę czekoladową. W garnuszku roztapiamy czekoladę, masło oraz wlewamy mleko. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewamy keks czekoladą i posypujemy go płatkami migdałów i zostawiamy go do zastygnięcia czekolady.
dobre rady
- aby keks lepiej wyglądał migdały można zrumienić na suchej patelni
- aby rodzynki nie były twarde należy je sparzyć gorącą wodą i pozostawić na godzinę (w tej wodzie), później należy odsączyć nadmiar wody.