autor: Komplet Polska
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Receptura na ok. 12 sztuk
BLATY CZEKOLADOWE
(3 sztuki 40/60)
1000 g Komplet czekoladowe soft
600 g jaja
400 g olej
200 g woda
-----------
2200 g łącznie
Składniki połączyć i ubić na średnim biegu miksera. Gotowe ciasto rozsmarować na papiery do wypieku
Czas mieszania - 3 min
Temp pieczenia - 240°C
Czas pieczenia - ok.6 min
BLATY Z CIASA PARZONEGO
(3 sztuki 40/60)
1000 g Komplet ciasto parzone
1700 g woda
400 g olej
-----------
3100 g łącznie
Składniki połączyć i ubić na średnim biegu miksera. Gotowe ciasto rozsmarować na papiery do wypieku i piec
przez ok. 3 min
temp pieczenia - 210°C
czas pieczenia - 20 min
KREM POMARAŃCZOWY
2200 g Komplet krem volu (gotowy)
550 g woda
440 g Komplet stabilizator pomarańczowy
-----------
3190 g łącznie
Wodę połączyć z stabilizatorem i ubitym gotowym kemem volu. Krem smarujemy po 600 g na blaty z ciasta parzonego, nakładamy blaty ciasta czekoladowego i ponownie smarujemy krem po 400 g. zwijamy duże dwie rolady składające się z 1,5 blatu. Rolady chłodzimy następnie kroimy w plastry o grubości ok. 6 cm podsypując białymi okruszkami.
DEKORACJA
Wierzch i boki smarujemy gorącym żelem wykonanym na bazie Komplet kiddy żel favourite i dekorujemy dowolnymi elementami czekoladowymi.