...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Rogal z makiem i certyfikatem

Co prawda najwięcej rogali świętomarcińskich zjadanych jest 11 listopada, ale w tym roku w centrum uwagi były one również 3 listopada. Nie tylko ze względu na to, że przyznane zostały certyfikaty z prawem do wytwarzania ich jako produktu regionalnego. Poznański rogal doczekał się też swojej podobizny na znaczku pocztowym!

3 listopada to dzień szczególny dla tych piekarzy i cukierników, którzy pieką słynne poznańskie rogale z białym makiem. Choć wielu się tym zajmuje, nie każdy otrzymuje certyfikat z potwierdzeniem autentyczności wyrobu. Ten musi spełniać odpowiednie kryteria, takie jak właściwe wymiary, jakość składników itp. W tym dniu Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu przy współpracy z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu oraz Urzędem Miasta Poznania podczas oficjalnej uroczystości wręczył „Potwierdzenie prawa do wytwarzania produktu regionalnego – Rogala Świętomarcińskiego” zakwalifikowanym piekarniom i cukierniom.

 


W tym roku 105 podmiotów uzyskało zgodę na produkcję słodkiego symbolu Poznania. Zgodnie z tradycją po wręczeniu „Potwierdzeń” zaproszeni goście częstowali mieszkańców miasta na al. Niepodległości rogalami świętomarcińskimi.

Wśród tych gości znaleźli się: zastępca dyrektora gabinetu prezydenta – Patryk Pawełczak, Mirosława Mruk – wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, a także prezes WIR Jerzy Bartnik, wiceprezesi WIR – Stanisław Marczak i Antoni Odzimek oraz dyrektor izby Tomasz Wika.

 


W tym roku rogal z białym makiem wylądował nie tylko w dłoniach swoich wielbicieli, ale też na… znaczku pocztowym! Wszystko za sprawą akcji Poczty Polskiej, która włączyła się w jego promocję. Podczas uroczystości wręczenia potwierdzeń nastąpiło oficjalne wprowadzenie do obiegu znaczka pocztowego z serii „Polskie Produkty Regionalne” oraz okolicznościowej koperty z wizerunkiem rogala świętomarcińskiego.

– Rogal jest bardzo atrakcyjny wizualnie, można go ładnie przedstawić na znaczku. A poza tym warto promować Poznań i Wielkopolskę. Zwłaszcza obchody 11 listopada, które są tu tak różne od tych w innych polskich miastach – mówiła podczas certyfikacji i odsłonięcia znaczka Ewa Anna Zych, dyrektor biura filatelistyki Poczty Polskiej.

 


Z ramienia Poczty Polskiej na uroczystość przybyli również: Ewa Anna Zych – dyrektor biura filatelistyki i Leszek Gawarecki – dyrektor regionu sieci Poznań.

Co prawda 11 listopada już za nami, ale na prawdziwy głód autentyczny rogal zawsze pomaga!

 

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki kształt tortu będzie modny w tym sezonie? Czy w piekarni można serwować drinki i koktajle? Co sprawia, że dubajska czekolada trafiła w upodobania konsumentów?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji