...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Rogal z makiem i certyfikatem

Co prawda najwięcej rogali świętomarcińskich zjadanych jest 11 listopada, ale w tym roku w centrum uwagi były one również 3 listopada. Nie tylko ze względu na to, że przyznane zostały certyfikaty z prawem do wytwarzania ich jako produktu regionalnego. Poznański rogal doczekał się też swojej podobizny na znaczku pocztowym!

3 listopada to dzień szczególny dla tych piekarzy i cukierników, którzy pieką słynne poznańskie rogale z białym makiem. Choć wielu się tym zajmuje, nie każdy otrzymuje certyfikat z potwierdzeniem autentyczności wyrobu. Ten musi spełniać odpowiednie kryteria, takie jak właściwe wymiary, jakość składników itp. W tym dniu Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu przy współpracy z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu oraz Urzędem Miasta Poznania podczas oficjalnej uroczystości wręczył „Potwierdzenie prawa do wytwarzania produktu regionalnego – Rogala Świętomarcińskiego” zakwalifikowanym piekarniom i cukierniom.

 


W tym roku 105 podmiotów uzyskało zgodę na produkcję słodkiego symbolu Poznania. Zgodnie z tradycją po wręczeniu „Potwierdzeń” zaproszeni goście częstowali mieszkańców miasta na al. Niepodległości rogalami świętomarcińskimi.

Wśród tych gości znaleźli się: zastępca dyrektora gabinetu prezydenta – Patryk Pawełczak, Mirosława Mruk – wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, a także prezes WIR Jerzy Bartnik, wiceprezesi WIR – Stanisław Marczak i Antoni Odzimek oraz dyrektor izby Tomasz Wika.

 


W tym roku rogal z białym makiem wylądował nie tylko w dłoniach swoich wielbicieli, ale też na… znaczku pocztowym! Wszystko za sprawą akcji Poczty Polskiej, która włączyła się w jego promocję. Podczas uroczystości wręczenia potwierdzeń nastąpiło oficjalne wprowadzenie do obiegu znaczka pocztowego z serii „Polskie Produkty Regionalne” oraz okolicznościowej koperty z wizerunkiem rogala świętomarcińskiego.

– Rogal jest bardzo atrakcyjny wizualnie, można go ładnie przedstawić na znaczku. A poza tym warto promować Poznań i Wielkopolskę. Zwłaszcza obchody 11 listopada, które są tu tak różne od tych w innych polskich miastach – mówiła podczas certyfikacji i odsłonięcia znaczka Ewa Anna Zych, dyrektor biura filatelistyki Poczty Polskiej.

 


Z ramienia Poczty Polskiej na uroczystość przybyli również: Ewa Anna Zych – dyrektor biura filatelistyki i Leszek Gawarecki – dyrektor regionu sieci Poznań.

Co prawda 11 listopada już za nami, ale na prawdziwy głód autentyczny rogal zawsze pomaga!

 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji