...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Sernik z makiem

Renata Mackiewicz – autorka bloga kulinarnego Pieguskowa Kuchnia

RECEPTURA
(tortownica o średnicy 25 cm)

Ciasto
200 g mąki tortowej
1 jajko
100 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, jajko i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowanym ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, wstawić ją do lodówki.



Masa serowa
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
350 g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
200 g maku

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka – krótko zmiksować. Podzielić na dwie części, jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa bez maku jest za gęsta, dodać do niej łyżkę śmietany.

Tortownicę wyjąć z lodówki, na środku ciasta naprzemiennie wykładać obie masy: serową i serową z makiem (tak jak na zebrę). Piec w temp. 170oC przez około 1 godz. Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu.

 

Renata Mackiewicz – autorka bloga kulinarnego Pieguskowa Kuchnia. Miłość do gotowania i wartościowego jedzenia zaszczepiła w niej babcia. Wychowana na kuchni kaszubskiej, ale ze znikomą ilością ziół i przypraw, uczy się odkrywać nowe smaki, którymi dzieli się na blogu. Pasjonują ją kuchnie polska, regionalna i azjatycka.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji