Jak smakuje Polska? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce o angielskim tytule „Polish Culinary Paths”. Chińska, japońska oraz koreańska wersja językowa to publikacje przygotowane dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Ambasady RP w Seulu.
Ponad 140-stronicowe pełne pięknych fotografii wydanie zaprasza wszystkich w niezwykłą podróż, przybliżając smaki i zapachy kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami, podaniami, jak również odwołaniami do znanych osobistości (między innymi: Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana), sztuki i literatury. Publikacja zwiera ponadto 16 prostych przepisów kulinarnych.
Autorką książki i większości zdjęć jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i blogerka kulinarna; zdobywczyni pierwszego Grand Prix dla Polski w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.
Wszystkie trzy wersje językowe dostępne są bezpłatnie w formie cyfrowej.
Wersja koreańska - https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_kr
Wersja japońska - https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_jp
Wersja chińska - https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_ch
Wersja anglojęzyczna trafi do sprzedaży na początku kwietnia 2016 r.