Wśród 14 zawodników kulinarnej kadry polskiej jest tylko dwóch cukierników: Michał Iwaniuk i Maciej Wiśniewski. To oni będą reprezentować nasz kraj, tworząc słodki bufet podczas międzynarodowych mistrzostw w Luksemburgu.
Branżowe spotkania opłatkowe to nie tylko chwila na podsumowanie roku, osiągnięć i połamanie się opłatkiem, ale też ogłoszenie dobrej nowiny! 2 grudnia 2017 r. w DoubleTree by Hilton Warsaw podczas wigilijnego zjazdu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zostały przyznane nominacje do Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Polski na Puchar Świata w Luksemburgu 2018, który odbędzie się 23-29 listopada 2018 r.
Wybranych zostało dziesięciu szefów kuchni kadry seniorów, dwie kadry juniorów i tylko dwóch cukierników – Michał Iwaniuk i Maciej Wiśniewski. To dla nich powód do dumy.
– Wraz z Maciejem czujemy się tym wyborem wyróżnieni. To dla nas ogromna nobilitacja, ponieważ mocno zajęci na co dzień pracą, nie sądziliśmy że nas to spotka. Ale ta praca została zauważona i to nas cieszy – komentuje Iwaniuk.
Jak dokonało się wyłonienie reprezentantów? Nikt z zawodników nie składał swojej kandydatury. Selekcjoner kadry Sebastian Krauzowicz wraz z dwoma trenerami polskiej drużyny: Zenonem Hołubowskim i Maciejem Rosińskim poprzez obserwację rynku wyłonili kadrę. Przyglądali się poszczególnym cukiernikom – ich pracy i jej poziomowi, osiągnięciom, a także temu, jaki progres poczynili w ostatnim czasie. Liczyły się także pasja do zawodu i wszechstronność. – Ja pracuję dużo w czekoladzie, potrafię zrobić rzeźbę. Ale dekoruję też w masie cukrowej. Maciej z kolei robi karmel – dopowiada Iwaniuk.
Trenerem cukierników jest Maciej Rosiński, szef kuchni oraz pastry chef w łódzkiej restauracji Affogato. 28 grudnia w Łodzi odbędzie się pierwszy zjazd cukierniczej sekcji, na którym omówiono tematykę oraz przydzielono poszczególne zadania. Treningi rozpoczną się w styczniu.
Konwencja konkursu pozostaje taka sama jak w latach ubiegłych. Cukiernicy będą mieli do przygotowania słodki bufet. na którym z pewnością znajdą się finger food, praliny, małe desery bankietowe oraz deser restauracyjny.
Przed naszymi cukiernikami wielkie zadanie, zwłaszcza dla Michała Iwaniuka, który będzie zaledwie 2 tygodnie po paryskich finałach World Chocolate Masters. Niemniej wierzymy, że tak dobrze dobrany team wzniesie się na wyżyny i pokaże to, co w polskim cukiernictwie najlepsze!