...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Słodki duet, jeszcze słodsza publikacja

To nie precedens, że w rodzinie cukierników pracuje rodzic z dzieckiem. Zaskoczeniem jest jednak, gdy razem wydają książkę. Zwłaszcza, gdy to dziecko ma dopiero 7 lat! Jak tego dokonać – i to tak, by dziecko się przy tym świetnie bawiło? Opowiedziała mi Małgorzata Weber wraz z córką Zosią.

Rozmowa z autorkami książki "Słodko-słodkie".

Aurora: Wydała Pani już dwie publikacje skierowane do cu­kierników i oto nagle pojawia się książka z udziałem dziec­ka. Skąd taki pomysł?
Małgorzata Weber: Na ten pomysł wpadłam już rok temu, zaraz po targach Expo Sweet. Oczywiście wpływ na to miało to, że sama mam małą córeczkę, która bardzo lubi ze mną pracować. Jeździ ze mną na targi, towarzyszy mi na szkoleniach. Podobnie było i ze mną – jako dziecko zostałam wciągnięta do cukierni­czego świata przez mojego tatę, który zabierał mnie na wystawy cukiernicze w poznańskim Cechu. Wszystkim, co widziałam, by­łam oczarowana. Mimo że dostęp do surowców był wtedy bardzo utrudniony i nic nie było do dyspozycji, cukiernicy byli w stanie wyczarować niesamowite dekoracje – łabędzie z karmelu, wieżę Eiffla z cukru i inne budzące podziw instalacje. To właśnie dzięki takim wydarzeniom już wtedy zakiełkowała we mnie chęć do cu­kiernictwa. Widzę, że to samo dzieje się teraz z moją córką.

FOT. ARCHIWUM MAŁGORZATY WEBER

 

Aurora: Innymi słowy – wychowuje sobie Pani swoją na­stępczynię!
M.W.: Rzeczywiście, w mojej rodzinie akurat jest tak, że w bran­ży pracuje całe moje rodzeństwo. Nikt jednak nie był w ten świat wciągany na siłę i ja również nie mam zamiaru nic robić wbrew czy­jejś woli. Kontynuujemy wszyscy tę tradycje, bo wszyscy byliśmy w niej wychowywani. Mam także kontakt z wieloma cukiernikami i niestety widzę, co się obecnie dzieje w branży. Coraz częściej zdarza się, że firmy z długoletnimi tradycjami albo lubiane cukier­nie nagle są zamykane, ponieważ nie mają następców. Tradycja zanika. Również po to, by tego uniknąć, powstała moja książka. Chcę wciągać w ten świat nowe pokolenia – dzieci i wnuków cu­kierników, ale nie tylko.

Aurora: Cukiernictwo to raczej trudna branża. Jak przeko­nać do niej tych, którzy nie mają takich rodzinnych tradycji?
M.W.: Wbrew pozorom dzieci lubią pracować. O ile ta praca przy­pomina też zabawę – tak właśnie jest w przypadku masy cukro­wej, z której można lepić kolorowe figurki. To taka trochę zabawa – jak z plasteliną.

Aurora: A jednak zabawa, która wymaga pewnych zdol­ności manualnych…
M.W.: Nie wszystko jest łatwe. Dlatego w książce są zawarte różne projekty – od bardzo prostych, np. marcepanowych misiów lub ślimaczków składających się z kilku elementów, po rzeczy bardziej skomplikowane – by wiedzieć, do czego dziecko ma dążyć. Nie wolno przede wszystkim zrażać dziecka zbyt trudnymi technikami, skomplikowanymi, wymagającymi dekoracjami.

 

   
 

Małgorzata Weber – mistrzyni cukiernictwa oraz karmelarstwa. Autorka trzech publikacji z zakresu cukiernictwa oraz dekorowania artystycznego. Prowadzi szkolenia i pisze artykuły instruktażowe w branży cukierniczej. Jurorka wielu konkursów i zdobywczyni prestiżowego tytułu Osobowości Cukierniczej Roku.

 

 

Aurora: Myślę, że niektóre z nich mogłyby przerosnąć i samych dorosłych!
M.W.: Dokładnie. Tym bardziej, że ci dorośli współcześnie mają bardzo niewiele czasu na zajęcia dodatkowe. Dlatego w mojej książce znajdziemy dla takich osób np. prosty przepis na koktajl. Ważne, żeby cokolwiek z dzieckiem zrobić.

Aurora: Zapewne scala to rodziców z dziećmi, ale też samo dziecko uczy się czegoś… Jakie było główne przesłanie, które chciałaby Pani przekazać młodemu pokoleniu?
M.W.: Przede wszystkim zależało mi na przekazaniu filozofii ro­bienia wszystkiego od podstaw, niekorzystania z półproduktów. Dlatego gdy w książce podaję przepis na tort albo ciasteczka z mar­cepanem, dołączam również instrukcję, jak zrobić sam marcepan. Być może to zbyt trudna kwestia jak dla dziecka, ale zapamięta ono sobie, że można go zrobić samemu, mieszając zmielone mig­dały z cukrem pudrem.

FOT. ARCHIWUM MAŁGORZATY WEBER

 

Aurora: Taki marcepan jest też na pewno zdrowszy niż jego kupna wersja, często „wzbogacana” o różne che­miczne dodatki.
M.W.: Dokładnie. W wielu przepisach znajdą się też zdrowe za­mienniki i dodatki, jak miód czy orzechy. Są też przepisy na słodko­ści bez glutenu oraz laktozy. Właśnie ze względu na to, że książka jest skierowana do dzieci, wśród których coraz częściej diagno­zowane są różne problemy alergologiczne.

Aurora: Jak wyglądała sama praca nad książką?
M.W.: Gdy wpadłam na pomysł, najpierw przez pół roku dojrze­wał on w mojej głowie. Następnie zaczęłam pierwsze projekty i szkice. Zdecydowanie jednak najbardziej czasochłonnym i pra­cochłonnym etapem było wypróbowywanie receptur. Musiałam je kilkakrotnie sprawdzać. Następnie jeszcze zlecałam to innym osobom, by mieć całkowitą pewność, że rzeczywiście wszystko wychodzi tak, jak powinno. Kolejnym wymagającym etapem były sesje zdjęciowe. Zosia była zaangażowana w dwie sesje, by jej nie przemęczać. W końcu dla dziecka ma to być przede wszyst­kim dobra zabawa!

Aurora: Chyba zadała sobie Pani sporo trudu? Książka jest od początku do końca przemyślana i łatwa w obsłudze.
M.W.: Tak, w książce przeplata się kilka tematów, które są od­powiednio pogrupowane, by łatwiej się szukało tego właściwe­go przepisu. Jest trochę dla dziewczynek, troszkę dla chłopców. Na przykład temat marynarski i różne formy wykorzystania tego motywu – w cupcake’ach lub cake popsach. Jest też temat baleto­wy – dla dziewczynek – albo bardzo popularny dla obojga motyw sowy. Zwieńczeniem całości jest pokazanie wszelkich form w po­staci sowy na słodkim stole. Właśnie na tym przykładzie poka­załam wszystkie dekoracje i przepisy. Osobiście polecam przepis na ciasto marcepanowe i czekoladowe, które też zawiera marcepan.

FOT. ARCHIWUM MAŁGORZATY WEBER

 

Aurora: Lubi Pani marcepan. A za czym przepada Zosia?
Zosia: Czekolada, pistacje, maliny i truskawki. Lubię też lepić w ma­sie. Akurat przed chwilą barwiłam ją na brązowo, bo będę robiła misia.

Aurora: Czy to jest trudne?
(Zosia przecząco kiwa głową)

Aurora: W takim razie co jeszcze robisz w cukierni?
Zosia: Robię małe babeczki. Albo rysuję, gdy mi się nudzi. (Zosia wraca do pracy)

Aurora: Podejrzewam, że wkrótce Zosi będzie się nudzić większość przepisów. Czy powstanie też kolejna Wasza wspólna publikacja?
M.W.: Nasza obecna książka została wydana w lu­tym, więc to zupełnie nowa rzecz. Z tego, co obser­wujemy, cieszy się ona ogromnym zainteresowa­niem i została ciepło przyjęta. Podobają się: okładka, wstęp, cała formuła. Niewykluczone więc, że powsta­nie kolejna edycja. Cały czas w planach mam tak­że książkę, która stanowiłaby kompendium wiedzy dla cukierników. Byłoby ono przeznaczone dla pro­fesjonalistów. Widzę, że jest coraz większe zainte­resowanie taką specjalistyczną wiedzą. Planujemy zatem również rozpowszechniać ją w księgarniach ogólnodostępnych. Nawet jeśli książka nie okaże się bestsellerem, to na pewno jest potrzebna taka publi­kacja. Wciąż mamy bowiem ogromne luki na polskim rynku wydawniczym, brak konkretnych publikacji do­tyczących wybranych zagadnień cukierniczych. Jeśli już są, to zazwyczaj tylko tłumaczenia. Tymczasem w Polsce mamy bogatą starą tradycję cukierniczą, zupełnie inną od anglosaskich. Ta tradycja nie zagi­nie, jeśli w apetyczny sposób przekażemy ją kolejnym pokoleniom, które z chęcią będą ją kultywować.

rozmawiała Aurora Czekoladowa

 

   
 

Słodko-słodkie

W kolejnej trzeciej już książce autorstwa Małgorzaty Weber znajdziemy instruktaże i podpowiedzi z zakresu szeroko rozumianego nowoczesnego zdobnictwa cukierniczego.

Począwszy od figurek marcepanowych i z mas cukrowych, poprzez wykonanie i dekoracje cupcaków i cake pops, aż do projektowania i ozdabiania tortów, deserów i stołów. Doskonałym uzupełnieniem są zawarte w książce autorskie receptury i pomysły na ganasze, kremy, ciasta i desery.

Wszystko podane w przystępny i profesjonalny sposób sprawia, że książkadoskonale trafia w potrzeby zarówno cukierników profesjonalistów, jak i domowych pasjonatów słodko-słodkich delicji.

Na targach EXPOSWEET książka została uhonorowana prestiżową nagrodą HIT CUKIERNICZY 2015

więcej informacji >>

 

 

FOT. ARCHIWUM MAŁGORZATY WEBER

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji