...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Stowarzyszenie Manufaktur Cukierniczych - na pomoc małym przedsiębiorstwom

Wydarzenia ostatnich miesięcy mocno uwypukliły problem, tzw. "szarej strefy", która być może nie jest zagrożeniem dla wielkich firm, ale z pewnością już dla niewielkich manufaktur, dla których liczy się każde zlecenie. Ewa Wajs i Justyna Kowal postanowiły zadbać o branżę, tworząc Stowarzyszenie Manufaktur Cukierniczych.

Stworzyszenie Manufaktur Cukierniczych to inicjatywa powstała dosłownie na dniach jako wspólny głos wszystkich właścicieli niewielkich przedsiębiorstw i pracowni cukierniczych. Głos, który stanowczo chce zrobić porządek z tzw. "szarą strefą", czyli osobami przez lata zajmującymi się produkcją słodkości bez zakładania działalności gospodarczej, a więc zwolnionych z opłat ZUS-u i podatków. To powoduje zaniżanie cen rynkowych, a przez to podbieranie klientów, którzy w dużej części wybiorą to miejsce, gdzie kupią tort taniej. Zformalizowania się ruchu podjęły się dwie cukierniczki - Ewa Wajs (Mielone Migdały) oraz Justyna Kowal (Nie będę tego jeść). Obecnie stowarzyszenie istnieje jako grupa na Facebooku, podczas, gdy składane są dokumenty, która mają jej nadać status prawny.

 

 

- To jest wypadkowa na pewno kilku sytuacji, które się działy w ostatnim czasie i przyszedł taki moment, że kropla przelała czarę goryczy. Wszystkie widzimy, co się dzieje. A dzieje się źle - mówi jedna z pomysłodawczyń, Ewa Wajs i dodaje. - Oczywiście prawda jest taka, że wiele z dziewczyn, które mają teraz swoją pracownie  kiedyś zaczynało w domach. Ale mam na mśli sytuacje, kiedy ktoś, mówiąc kolokwialnie "klepią" po domach od kilku dobrych lat i ani myślą o zarejestrowaniu działalności, bo zwyczajnie nie chcą sobie robić kłopotu. Traktują to jako zajęcie dodatkowe przy okazji etatu. Doskonale wiedzą, że niewiele im grozi za taką działalność ze strony US czy Sanepidu. Najczęściej mają też niższe ceny, niż regularne pracownie - wiadomo, ani czynszu ani składek ani podatków... Mam świadomość, że nie zbawimy świata, ale bardzo zależy mi na tym, abyśmy już nie siedziały tak cicho jak dotychczas. Bo podczas kiedy my cieżko pracujemy w naszych pracowniach po nocach, kiedy robimy wszystko żeby się utrzymać, żeby to wszystko miało sens, obok nas są osoby, które nie mając tych obciążeń, po prostu zabierają nam klientów. A przecież nie muszą.

Celem stowarzyszenia jest wypracować pewne narzędzia i schematy, które dałyby poczucie bezpieczeństwa pracowniom. To oznacza również edukowanie i uświadamianie społeczeństwa - powiedzenie głośno, że nielegalne praktyki cukiernicze są tak naprawdę niestosowne, nieetyczne i w wielu przypadkach stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi.

"Chcielibyśmy również wypracować rozwiązania, które pozwolą nam również szybko i skutecznie reagować w przypadkach kiedy nielegalnie działające „pracownie” będą pojawiać się na terenach naszej działalności.Pól do działania jest naszym zdaniem znacznie więcej - należy pochylić się nad dostępnością do ogromu szkoleń czy profesjonalnych produktów cukierniczych, negocjowania przy zakupach czy prowadzenia działalności na rzecz stowarzyszenia.Tematem dyskusji jest również działanie mobilnych pracowni, czy też pracowni, które funkcjonują w warunkach stricte domowych. Wydaje się być dobrym kierunkiem nawiązanie współpracy również z ekspertami z zakresu prawa, czy też osób które mogłyby służyć wiedzą z zakresu tworzenia legalnie działających pracowni, tworzenia dokumentacji HACCP itd. itp." - czytamy na Facebookowym profilu Stowarzyszenia Manufaktur Cukierniczych. 

Chcesz się zaangażować? Napisz na adres: stowarzyszeniesmc@gmail.com 

Dołącz do grupy >>> KLIK!

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji