W jesiennym kalendarzu na dobre wpisało się święto Halloween, które przywędrowało do nas zza Oceanu. Zatem z okazji Halloween zostanie przygotowany słodki bufet dla dzieci – w przepięknych kolorach polskiej jesieni. Wszystko zostanie zorganizowane w ogrodzie, w naturalnej scenerii.
Tort
Zaczynamy tradycyjnie – od tortu. Tort o smaku jeżynowym został obłożony masą cukrową, a do dekoracji wykorzystano gotowe czarne cukrowe kwiaty oraz pajęczynę – wykonaną wcześniej z masy do koronek zabarwionej na czarno. W roli patery wystąpił pieniek drewna.
Muffinki
Na drewnianych skrzyniach wyeksponowane zostały trzy rodzaje muffinek:
• czekoladowe – udekorowane masą cukrową, figurką czarnego kota i złotymi gwiazdkami;
• jogurtowe z jeżynami – na których świetnie prezentują się ozdoby w formie białych duszków;
• dyniowe – wg przepisu firmy Prospona – z kremem kajmakowym i efektowną cukrową dynią.
Cake popsy
Aby wykonać cake popsy w kształcie gałek oczu, będziemy potrzebować:
- marcepanu;
- masy cukrowej: białej, błękitnej i czarnej;
- patyczków;
- czerwonego pisaka spożywczego.
Makaroniki
Fioletowe makaroniki zostały połączone kremem maślanym i udekorowane na dwa sposoby:
• posypką – perłowym czarnym maczkiem;
• czarną pajęczyną wyszprycowaną lukrem królewskim lub masą do koronek.
Sposób wykonania
- Z marcepanu formujemy kulki i schładzamy.
- Następnie owijamy białą masą cukrową i nabijamy na patyczki.
- Z błękitnej i czarnej masy formujemy małe kulki, większą błękitną i mniejszą czarną, które łączymy ze sobą i przyklejamy na cake popsy.
- Czerwonym pisakiem spożywczym malujemy żyłki wkoło „źrenic”.
- Gotowe cake popsy umieszczamy w naczyniach wypełnionych czekoladowymi srebrnymi kulkami, które też są pyszną słodką przekąską.
- Dynie i świece ustawione dookoła dodatko- wo podkreślają charakter strasznego słodkiego bufetu.
To jak? Cukierek czy psikus?