autor: Małgorzata Sagan, Centrum Kształcenia Praktycznego w Warszawie
nauczyciel: Ewa Rosiak
RECEPTURA
Składniki
Biszkopt piernikowy
4 jaja
80g cukru
80g mąki(typ 450)
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20g przyprawy do piernika
Masa serowa
1kg sera mielonego
3 jajka
200g cukru
16g cukru wanilinowego
40g żelatyny
0,5 litra śmietanki 30% lub 36%
Mus pomarańczowy
5 pomarańczy
75g mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
cukier do smaku
Dodatki
gorzka czekolada
skórka pomarańczowa
bakalie
Wykonanie
Biszkopt
1. Formę do pieczenia (wymiary 25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać.
3. Jajka napowietrzyć z cukrem (10 min). Następnie masę jajowo-cukrową połączyć z surowcami sypkimi i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać do formy i upiec w temp. 160°C przez 20 minut.
Masa Serowa
1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
2. Jajka napowietrzyć z cukrem i cukrem wanilinowym.
3. Ser przełożyć do garnka i dodać napowietrzoną masę jajowo-cukrową i zagotować. Gotować ok. 2 minuty cały czas mieszając.
4. Do gorącej masy dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić w zimnej kąpieli wodnej.
5. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ostudzoną masą serową.
Mus Pomarańczowy
1. Pomarańcze umyć, obrać i pokroić na nieduże części, zmiksować blenderem.
2. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody. Przygotowaną zawiesinę połączyć z zmiksowanymi pomarańczami, przełożyć do garnka i zagotować, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia musu.
3. Wystudzić w zimnej kąpieli wodnej.
Przełożenie ciasta
Na biszkopt wylać mus pomarańczowy, następnie masę serową. Wstawiamy sernik do lodówki na 30 min. Schłodzony sernik obsypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiany skórką pomarańczową i bakaliami.