Gdański piekarz i cukiernik wyróżniony prestiżową nagrodą Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Podobne artykuły
V edycja Dekor-PIERNIK-Art. Wyniki konkursu i zjawiskowe pracePolski cukiernik zdobył 1. miejsce na świecie w konkursie Lorena’s SweetsJest jeszcze dla nas nadzieja...Prix Au Chef Pâtissier to nagroda przyznawana pięciu najlepszym cukiernikom w Europie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (The International Academy of Gastronomy). W tym roku wśród utytułowanych, jako jedyny Polak, znalazł się polski mistrz cukiernictwa, Tomasz Deker.
W prestiżowym gronie znaleźli się również: uznawany za jednego z najlepszych cukierników na świecie Cédric Grolet z Francji, zdobywca wielu cukierniczych nagród Paco Torreblanca z Hiszpanii, Pierluigi Portinari z włoskiej Ristorante La Peca oraz João Henriques z Patisserie Eclair w Portugalii.
Tytuły dla najbardziej utalentowanych cukierników są przyznawane przez francuską akademię od 2016 roku. Wśród nagrodzonych wcześniej Polaków byli Krzysztof Ilnicki z UMAM Patisserie (2016), Krzysztof Rabek z Odette (2017) i Justyna Kawiak z NANAN (2018). Nagroda przyznawana jest za całokształt osiągnięć szefom, którzy szczególnie wyróżnili się swoim wkładem w rozwój sztuki cukierniczej oraz wkład w rozwój branży.
Polski laureat jest nie tylko mistrzem cukiernictwa z blisko 30. letnim stażem, ale autorem programów kulinarnych, członkiem Fundacji Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. A także autorem książki, organizatorem projektów i wydarzeń brażowych oraz jurorem licznych konkursów.
W Gdańsku prowadzi autorską piekarnio-cukiernię Tomasz Deker z rzemieślniczym pieczywem, bajglami i słodkimi bułkami. W Oliwie Tu Można Marzyć – restaurację, w której serwuje autorskie desery, ale też rustykalne pieczywo.