...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Tort miodowy Baileys z białym makiem

autor: Wojciech Rzepecki – mistrz cukiernictwa z Gdańska, szef produkcji sopockiej cukierni Capuccino Cafe Sopot

RECEPTURA

Spód – biała masa makowa
250 g białego maku
375 g wody i 375 g mleka 3,2% – do zaparzenia maku
175 g miodu
75 g cukru
95 g jaj
skórka z 1 cytryny
skórka z 2 pomarańczy
25 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów nerkowca
50 g migdałów
okruchy biszkoptowe

Zaczynamy od zaparzenia białego maku w mleku i wodzie przez około 45-60 minut. Po odcedzeniu miękki mak mielimy, mieszamy z bakaliami, miodem, cukrem i jajami. Na koniec dodajemy odrobinę jasnych okruchów biszkoptowych. Masa musi być dość rzadka. 600 g masy makowej wykładamy do rantu o średnicy 18 cm, wyrównujemy i odpiekamy przez około 15-20 minut w 170-180oC. Spód studzimy i przekładamy do rantu o średnicy 24 cm.

Kranczer
100 g prażynki
300 g variegatury crunch pistacjowy
sól

Variegaturę łączymy z prażynką i wykładamy w przestrzeń pomiędzy rantem a spodem.



Mus Baileys czekoladowo-miodowy
350 g czekolady miodowej
200 g czekolady deserowej
200 g likieru Baileys
120 g mleka
600 g ubitej śmietanki
20 g żelatyny + 80 g zimnej wody

Czekolady rozpuszczamy w mleku i likierze. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, rozpuszczamy i dodajemy do czekolad. Śmietankę 33% ubijamy na 3, połowę dodajemy do czekolady. Po wymieszaniu dodajemy pozostałą część. Gotową masę wylewamy na spód.
Tort mrozimy, a następnie oblewamy ciemnym glacage’em. Dekorujemy według uznania.

 

 

Wojciech Rzepecki – mistrz cukiernictwa z Gdańska, szef produkcji sopockiej cukierni Capuccino Cafe Sopot. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach oraz w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego największa życiowa pasja. Prowadzi cukierniczego bloga na Facebooku @WojciechRzepeckiPatissier.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji