Pączkowe trendy, karnawał po francusku, włoskie chleby, przegląd firm szkoleniowych - dzięki styczniowemu wydaniu MB wejdziecie w nowy rok z głową pełną pomysłów! I optymizmu! Goszczący na naszej okładce Michał Doroszkiewicz przekonuje, że warto inwestować w swoje marzenia, bo te - nawet po wielu latach czekania - się spełniają.
Początek roku sprzyja świeżemu spojrzeniu, tworzeniem planów, podejmowaniem wyzwań i poszukiwań nowych trendów. Ambitne wyznaczanie celów jest trudne w tak niepewnym czasie, ale warto mimo wszystko inwestować w siebie i swoje marzenia. Przekonuje o tym goszczący na naszej okładce Michał Doroszkiewicz, który latami kreował w głowie obraz otwarcia własnej cukierni. Dziś, mimo opóźnień spowodowanych zaistniałą sytuacją, z dumą spogląda na wykończone wnętrza gotowe przyjąć pierwszych klientów. Ale to nie jedyny powód do dumy. W rozmowie z naszą redakcją opowiada o tym jak bardzo ważne jest dla niego młode pokolenie, w które inwestuje równie mocno jak w siebie. Jego kolejną ambicją jest stworzenie miejsca, w którym młodzi adepci sztuki cukierniczej będą mogli nabywać nowych umiejętności i zarażać się pasją.
Głód wiedzy dotyczy z resztą nie tylko młodych. Pandemia, zatrzymując pędzący świat, nie powstrzymała chęci rozwoju. Szkoleniowy boom trwa w najlepsze, zmieniając swe oblicze i przenosząc się do sieci. Filmiki instruktażowe, a nawet całe kursy online mają niewątpliwe zalety, które doceniają cukiernicy i piekarze. W tym wydaniu znajdziecie obszerną aktualną bazę firm i ośrodków szkoleniowych, które pozwolą Wam zrealizować wyzwania na ten rok.
Początek roku to również czas określania wiodących trendów, które będą dotyczyć najbliższego sezonu, a także całego roku. Na naszych łamach znajdziecie wytyczne dla branży lodziarskiej, które w dużej mierze można też przełożyć na to, co pojawi się w deserach i ciastach. Trendy lodziarskie znajdziecie z kolei już na naszym portalu >>> KLIK! A w tym numerze prezentujemy sprawdzone receptury na karanawałowe przysmaki.
Karnawał może obejść się bez tańców i zabaw, ale nie bez pączków i faworków. Jak prezentują się pączkowe hity z Instagrama? I czy pączek zawsze był tłusty i słodki? O tym przeczytacie w tym wydaniu. Znajdziecie też ciekawy materiał o tym czym w czasie karnawału raczą się Francuzi.
A na koniec polecamy Wam ważny, choć nie do końca słodki wywiad z dietetyczką, Angeliną Ziembińską. To rozmowa, której temat z pewnością bliski jest postanowieniom milionów ludzi u progu stycznia, bo dotyczy odstawieniu nadmiaru cukru. Taki trend jest też jednym z najważniejszych dla całej branży gastronomicznej na ten rok.
Comfort food, czyli jedzenie powodujące lepszy nastrój i wywołujące miłe wspomnienia, a obok niego dbałość o czystą etykietę i zdrowie to dwa najsilniejsze trendy. I choć z pozoru często sprzeczne to jednak bliskie prawdziwemu życiu. Na co dzień dbajmy przede wszystkim o zdrowe ciało, a od czasu do czasu zróbmy coś dla psychiki, jedząc lukrowanego pączka lub chrupiące faworki. W końcu harmonia jest najważniejsza. I oby ta szybko wróciła na świecie, by wszystkie Wasze plany mogły zostać zrealizowany w tym nowym roku!
Zapraszamy do lektury!
Spis treści
Rozmowa Mistrza Branży
Patron polskiego cukiernictwa – rozmowa z Michałem Doroszkiewiczem
Cukrzyca – nowa pandemia XXI wieku? – rozmowa z Angeliną Ziembińską
Dekorowanie masą cukrową, kremem maślanym i adrenaliną – rozmowa z Marleną Doroś
Mistrz produkcji - tłusty czwartek
Pączek – wytrawna historia i słodkie trendy
Karnawał czas zacząć – smażymy idealne pączki
Faworki
Tartaletki z kremem o smaku waniliowym
Pączki serowe
Faworki
Mistrz produkcji
Galette des rois, crepes, merveilles – karnawał po francusku
Italia – królestwo pszennego pieczywa
Kompendium wypieków – ciasto biszkoptowo-tłuszczowe
Lody okiem Szymona – lodowe trendy
Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć
Mistrz zarządzania
Głodni wiedzy – szkolenia w dobie pandemii
Przegląd firm szkolących 2021
Pandemia –czy możemy się rozwijać?
Nowy rok, nowe trendy
Flash News
ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY
Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >